В Україні відновила діяльність Крайова рада українців Криму

Дата: 28 Вересня 2020
A+ A- Підписатися

Представники кримського українства оголосили про відновлення роботи Крайової ради українців Криму, що працювала в 1918–1920 роках. Вони оприлюднили два програмних документи відновленої інституції – заяву та декларацію.

Про це 28 вересня під час пресконференції в Укрінформі повідомив координатор Таврійської гуманітарної платформи, очільник Оргкомітету з благоустрою місця поховання глави Крайової ради українців Криму Павла Горянського Андрій Іванець.

“Сьогодні для української громади Криму, яка є другою за розмірами в Криму і, на жаль, сьогодні зазнає дискримінації, певною мірою день історичний, тому що ми поновлюємо інституцію, яка діяла в 1918–1920 роках”, – сказав він.

За його словами, агресія Росії проти України продемонструвала, що українці не лише не мають належного захисту на території тимчасово окупованого Криму, а й зазнають відвертої дискримінації.

“Безпосередньо в Криму сьогодні самоорганізовуватися українці вільно не можуть, і, відповідно, випадає обов’язок на тих українців, які виїхали з території тимчасово окупованого Криму, зробити кроки, що допоможуть захистити інтереси нашої громади українців на півострові і які допоможуть узагалі звільнити південну територію України, відновити територіальну цілісність України”, – сказав Іванець.

Координатор Таврійської гуманітарної платформи нагадав, що, згідно з переписом населення 2001 року, в Криму жили 492 тисячі українців, у місті Севастополі – понад 80 тисяч.

Як відомо, українська громада разом з кримськотатарською в тимчасово окупованому Криму через політику Росії перетворилася на найбільш дискриміновану етнічну меншину.

Щороку 28 серпня на материковій Україні відзначають День захисту прав української громади Криму. Цю дату обрали, бо саме наприкінці серпня в 1917–1919 роках у Сімферополі та Севастополі відбувалися з’їзди українців Криму, на яких створили Крайову українську раду.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter