В Україні відкрили онлайн-доступ до архівних матеріалів, що зберігаються в окупованому Криму

Дата: 17 Липня 2021
A+ A- Підписатися

В Україні відкрили онлайн-доступ до документів і матеріалів, що зберігаються в архівних установах окупованого Криму і Севастополя. 

Про це повідомляє “Укрінформ”.

За даними Державної архівної служби України, внаслідок окупації Автономної Республіки Крим Україна, як держава, втратила контроль над близько 2 млн одиниць документів, що зберігалися в архівних установах Автономної Республіки Крим та м. Севастополя.

Зараз настав час поговорити про територію окупованого Криму і міста Севастополя, і ті заходи, які Державна архівна служба разом з іншими міністерствами та центральними органами державної виконавчої влади, з громадськістю, міжнародними партнерами вчиняє для того, щоб повернути хоча б в копіях доступ широкого кола користувачів до документів Національного архівного фонду“, – зазначив голова Державної архівної служби України Анатолій Хромов.

Голова Меджлісу кримськотатарського народу Рефат Чубаров зробив особливий акцент, що окупаційна влада Криму може знищити всі ці архівні документи.
 
“Над всіма цими документами нависла пряма загроза, якщо не знищення їх фізичного розкрадання та вивезення”, – наголосив Чубаров.
 
На сайті Національного архівного фонду нині створено окрему рубрику для надання онлайн-доступу до документів. В ній вже, незабаром буде розміщено близько 400 тисяч копій архівних документів.
 
Голова Держархівслужби повідомив, що значна їх частина отримана від партнерів, з якими співпрацює Національний архівний фонд України.
 
Крім того, з мікроплівок страхового фонду документації вдалося відновити 300 цифрових копій, які були свого часу зняті з метричних книг на базі державного архіву міста Севастополь.
 
Для відновлення доступу до втрачених документів українські архівісти також звернулися до інших партнерів, зокрема, в Інститут Яд Вашем в Ізраїлі та музей Голокосту у Вашингтоні. Всього на сайті Національного архівного фонду України планується розмістити близько 1700 справ.
 
Фотографія обкладинки: Державна архівна служба України
Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter