В Україні сума збитків від руйнування пам’яток культурної спадщини під час війни перевищила $19 мільярдів

Дата: 21 Лютого 2024
A+ A- Підписатися

Сума збитків від руйнування памʼяток культурної спадщини під час війни перевищила 19 мільярдів доларів.

Про це повідомила голова Комітету з питань регіонального розвитку ВР Олена Шуляк на науково-практичній конференції “Разом для збереження культурної спадщини України”, пише “Бабель”.

Знищений російськими військовими драмтеатр у Маріуполі. Фото: Alexei Alexandrov / AP Photo

За її словами, озвучена сума не фінальна, оскільки руйнування не припиняється.

За даними МКІП, з 24 лютого 2022 до 25 січня 2024 року рф зруйнувала або пошкодила 902 обʼєкти культурної спадщини. З них памʼяток національного значення – 124, місцевого – 708, щойно виявлених – 70. Зруйновано памʼяток архітектури – 285, архітектури та містобудування – 269, історії – 213.

Всі знищені або постраждалі внаслідок російської агресії обʼєкти культурної спадщини України внесуть до державного Реєстру пошкодженого і знищеного майна. Він стане основою для визначення розмірів репарацій від РФ.

Незабаром можна буде детальніше проаналізувати перші цифри та визначити кроки, необхідні для відновлення цього надважливого фонду, наголосила нардепка.

Охорона обʼєктів культурної спадщини – це один з чинників, які українські громади мають обовʼязково враховувати під час складання програм комплексного відновлення, переконана Шуляк.

“Ми обовʼязково просимо громади приділяти увагу питанням, які стосуються охорони культурної спадщини, оскільки без її збереження в нас не буде майбутнього”, – наголосила вона.

Раніше ZMINA повідомляла про те, що американський продюсер Девід Джанк створив англомовний подкаст “Мистецтво воєнного часу” (Art During Wartime), де розповідає про становище української культури в умовах війни та спілкується з відомими культурними діячами.

Проєкт має на меті сприяти збереженню та захисту української культури, а також висвітлити для американської аудиторії проблеми, які виникли в цій сфері внаслідок війни в Україні.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter