В Україні судитимуть російського командира, який наказував розстрілювати цивільних на Харківщині

Дата: 31 Грудня 2022
A+ A- Підписатися

Командир російської батальйонно-тактичної групи армії РФ, який наказував відкривати вогонь по мирних жителях постане перед судом. Військовому РФ загрожує до п’ятнадцяти років за ґратами або довічне ув’язнення за порушення законів та звичаїв війни, поєднаних із умисним вбивством.

Про це повідомляє Офіс генерального прокурора.

Фото: Харківська обласна прокуратура

Спеціальним досудовим розслідуванням установлено, що заступник командира з військово-політичної роботи 25-ї окремої мотострілецької бригади 6-ї загальновійськової армії збройних сил РФ, де отримав інформацію про підготовку повномасштабного військового вторгнення до України. Напередодні 24 лютого фігурант був призначений командиром однієї з батальйонно-тактичних груп, дислокованих у Бєлгородській області.

Як повідомляють правоохоронці, у перший день повномасштабної війни обвинувачений спільно з іншими військовими РФ прибув до кільцевої дороги Харкова. Цивільним, які їхали цим шляхом, загарбники наказали розвертатися. Люди почали висловлювати невдоволення та просили надати їм можливість проїхати до безпечної місцевості, проте обвинувачений наказав обстрілювати їхні машини. 

Декілька російських військових відмовились виконувати злочинний наказ, попросили людей залишити автівки та вийти. Мати з донькою зупинились, військовослужбовці ЗС РФ допомогли їм сховатись, проте їх побачили інші російські військові, які були готові виконувати злочинну вказівку свого командира. Вони почали стріляти по своїх та жінках. Внаслідок цього один військовий РФ та мати загинули, а доньці вдалося врятувати своє життя. Вона побігла до своєї машини та побачила російського солдата, який допомагав їй. Він з пораненням повз по землі. Дівчина посадила його в автівку, рятуючи власне та його життя“, йдеться в повідомленні.

Повідомляється, що інші цивільні чоловік із жінкою, які стояли в заторі, вирішили розвернутися та поїхати, проте загарбники відкрили по них вогонь. Чоловік дістав вогнепальне поранення, але йому вдалося утекти.

Досудовим розслідуванням установлено, що обвинувачений у 2008 році брав участь у війні Росії проти Грузії та “підтримував безпеку” на незаконному референдумі в тимчасово окупованому Криму.

Харківська обласна прокуратура скерувала до суду щодо нього обвинувальний акт за фактом порушення законів та звичаїв війни, поєднаного з умисним вбивством (ч. 2 ст. 438 КК України). Дана стаття карається позбавленням волі на строк від десяти до п’ятнадцяти років або довічним ув’язненням.

Нагадаємо, тимчасовому виконувачу обов’язків начальника розвідки 64 окремої мотострілецької бригади сухопутних військ РФ Дмитру Сергійовичу Дьогтю оголосили про підозру в порушенні законів та звичаїв війни, поєднаному з умисним убивством. Йому загрожує до 15 років позбавлення волі або довічне за вбивство цивільного на Київщині. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter