В Україні створили онлайн-базу символів ненависті, які використовують праворадикали

Дата: 17 Березня 2021
A+ A- Підписатися

В Україні створили онлайн-базу символів ненависті, яка містить докладні описи та зображення понад 30 символів, пов’язаних з ідеями нацизму, неонацизму, білого супремасизму тощо. 

Базу спільно підготували міжнародна правозахисна організація Freedom House та Українська Гельсінська спілка з прав людини. Її розмістили на аналітичній платформі Reportingradicalism.org.

Ілюстрація із сайту Reportingradicalism.org

“База даних є ресурсом для журналістів, правозахисників, правоохоронних органів та інших, щоб вони могли зрозуміти, як, чому та ким в Україні використовуються певні символи ненависті, – зазначив Метью Шааф, директор представництва Freedom House в Україні. – Хоча деякі символи ненависті очевидним чином призначені для передання ідей ненависті, значення інших може бути неоднозначним або здаватися нешкідливим для непідготовленого ока. Ця інформація буде особливо корисною для тих, хто займається дослідженням, розслідуванням та інформуванням про злочини ненависті, оскільки символи ненависті, які іноді використовуються як графіті або татуювання на ймовірних злочинцях, можуть допомогти правильно класифікувати злочини ненависті та виявляти злочинців”.

База охоплює докладні описи й зображення понад 30 символів, пов’язаних з ідеями нацизму, неонацизму, білого супремасизму та інших. До них належать руни, древні символи, запозичені сучасними групами ненависті, та символи, які використовують деякі праворадикальні організації, іноді й у своїх логотипах.

Крім того, на аналітичній платформі Reportingradicalism.org містяться тематичні статті про праворадикальні та антиґендерні рухи, довідки щодо окремих постатей та угруповань. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter