В Україні різко збільшилася кількість вбитих росіянами дітей

Дата: 24 Червня 2022
A+ A- Підписатися

Російські військові вбили в Україні понад 330 дітей. Понад 610 дітей отримали поранення внаслідок ворожих дій.

Про це повідомляє Офіс генерального прокурора.

Фото: Gettyimages

“Більше ніж 948 дітей постраждали в Україні за 4 місяці повномасштабної збройної агресії Російської Федерації в нашій державі. За офіційною інформацією ювенальних прокурорів 338 дітей загинули та понад 610 поранені. Ці цифри не остаточні, оскільки триває робота з їх встановлення в місцях ведення активних бойових дій, на тимчасово окупованих та звільнених територіях”, – йдеться у повідомленні.

Найбільше жертв серед дітей у Донецькій області – 335, Харківській – 177, Київській – 116, Чернігівській – 68, Луганській – 55, Херсонській – 52, Миколаївській – 48, Запорізькій – 31, Сумській – 17.

За минулу добу четверо дітей отримали поранення: на Сумщині 13-річний хлопчик отримав опік ніг фосфорною речовиною, на Харківщині у місті Чугуїв внаслідок руйнації житлових будинків травмовано двох дітей 6 та 9 років, а також під час артилерійського обстрілу Лисичанська Луганської області поранено дитину.

Прокурорам також стало відомо про загибель ще 5 та поранення 5 дітей через обстріли окупантами Волноваського району Донецької області.

Через бомбардування та обстріли збройними силами РФ пошкоджено 2061 заклад освіти. З них 213 зруйновано повністю.

Нагадаємо, що 16 червня внаслідок вибуху ворожої ракети на території житлового будинку в одному із сіл Пологівського району Запорізької області загинув 14-річний підліток. 

19 червня в Ізюмському районі Харківської області у водойму, де купалися двоє дітей 13 та 14 років, потрапив снаряд, який здетонував. Діти отримали осколкові поранення.

21 червня російські військові завдали удару по пляжу на озері Золота Рибка, використавши касетні снаряди. Внаслідок цього одна людина загинула, ще одинадцять отримали поранення. Серед них – шестеро дітей.

Також у ніч на 23 червня російські окупанти продовжували обстрілювати цивільну інфраструктуру Харківщини. Внаслідок обстрілів поранено семеро цивільних, серед них – двоє дітей.

Правозахисна організація “Альменда” у своїй доповіді “Сто днів зруйнованого дитинства” констатує практику відмови з боку РФ у гуманітарному доступі до цивільного населення, що опинилося в пастці у зонах бойових дій.

Евакуація людей із Ірпеня та Бучі, Київщина. 9 березня 2022 року

Відмова у гуманітарному доступі до цивільних осіб, зокрема, дітей, та напади на гуманітарних працівників, які допомагають дітям, заборонені Четвертою Женевською конвенцією та Додатковими протоколами до неї. Це може бути прирівняно до злочину проти людяності та воєнного злочину. Крім того, це також принцип звичаєвого міжнародного права.

Нагадаємо, коаліція “Україна. П’ята ранку”, до якої входить і Центр прав людини ZMINA, збирає та документує воєнні злочини та злочини проти людяності під час російського вторгнення для національних та міжнародних механізмів правосуддя.

 Такими злочинами вважають:

  • умисні вбивства та заподіяння тяжких страждань;
  • катування і нелюдське поводження;
  • зґвалтування;
  • руйнування і привласнення майна, не спричинене військовою необхідністю;
  • примус цивільних чи військовополонених служити в збройних силах РФ;
  • використання населення як “живих щитів”;
  • депортація до Росії чи на окуповані нею території;
  • викрадення і незаконні арешти цивільних;
  • взяття заручників;
  • напади на військових, які припинили брати участь у воєнних діях;
  • віроломне використання форми чи знаків протилежної армії, емблеми Червоного Хреста;
  • використання забороненої зброї (наприклад, касетних боєприпасів);
  • використання отруйних речовин;
  • напади на релігійні й культурні установи;
  • розграбування суспільної та особистої власності тощо.

Надсилайте інформацію і докази про такі злочини у вашому населеному пункті на електронну адресу warcrimeSOS.UA@gmail.com. Перед цим ознайомтеся з детальною пам’яткою, як робити це правильно.

Якщо у вас є дані про викрадення або страти активістів, волонтерів, журналістів, представників органів місцевого самоврядування, повідомте про них нам на адресу: tp@humanrights.org.ua.

Якщо ви бажаєте пройти навчання і долучитися до команди волонтерів коаліції “Україна. П’ята ранку”, які документують воєнні злочини, заповніть онлайн-форму.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter