Вперше в Україні презентували посібник з історії Криму та кримських татар

Дата: 19 Листопада 2020
A+ A- Підписатися

У Києві громадське об’єднання “Кримська сім’я” презентувало посібник “Історія Криму і кримськотатарського народу” та онлайн-платформу з курсом лекцій і відеоуроків з історії, культури та мистецтва кримських татар.

Як розповіла в агентстві Укрінформ очільниця об’єднання “Кримська сім’я” Аніфе Куртсеїтова, посібник з історії Криму видано українською та кримськотатарською мовами. Найближчим часом за підтримки однієї з міжнародних організацій книгу планується перекласти англійською мовою. Крім того, в планах збільшити наклад посібника. 

“За цей тиждень ми встигли передати ці посібники в різні регіони України й за кордон. За підтримки Українського культурного фонду вийшло 1000 примірників – 500 українською та 500 кримськотатарською мовою”, – розповіла вона.

Над підручником працювали історики Гульнара Бекірова, Сергій Громенко, Андрій Іванець, Юлія Тищенко та Бекір Аблаєв. Протягом двох років вони проводили наради між собою та з Міністерством освіти і науки України. Книга отримала гриф від Науково-дослідного інституту українознавства для друку.

Історикиня Гульнара Бекірова під час презентації наголосила, що в Україні ніколи не було такого посібника для дітей та вчителів, який би охопив увесь період історії кримськотатарського народу та Криму. 

За словами члена організації “Кримська родина” Бекіра Аблаєва, уроки історії Криму, які проходять щосуботи, відвідують діти переселенців та ті українці, що просто цікавляться правдивою історією Криму і кримськотатарського народу.

“У рамках цієї просвітницької ініціативи ми провели дві щорічні олімпіади, проте запит на методологічну літературу про історію Криму і кримськотатарського народу залишався актуальним”, – сказав він.

Представник президента України в Автономній Республіці Крим та місті Севастополі Антон Кориневич вважає, що після публікації цього посібника потрібно зробити наступний крок – щоб книга стала предметом вивчення в установах освіти.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter