За два роки з понад 22 тисяч звернень щодо реєстрації ГО 17% отримали відмову від Мін’юсту – дослідження

Дата: 12 Грудня 2020
A+ A- Підписатися

Протягом 2018-2019 років підрозділи Мін’юсту отримали 22 346 звернень щодо реєстраційних процедур для ГО. При цьому понад 17% таких звернень отримали у відповідь відмову. 

Такі дані опублікували у дослідженні “Практика і законодавчі проблеми у сфері реєстрації громадських об’єднань у 2018-2019 роках”, яке проводив консультант Українського незалежного центру політичних досліджень із питань законодавства для ОГС Олег Лапін.

Серед найпоширеніших причин відмов у державній реєстрації: невідповідність назви юридичної особи вимогам закону, подання документів не уповноваженою на це особою, невідповідність поданих документів статуту чи навіть розбіжність відомостей у документах та у заяві, поданій на реєстрацію. 

“Як показує проведене опитування, 75% наших респондентів задоволені якістю вчинення реєстраційних дій. Водночас представники громадських організацій звертають увагу на ряд проблем, із якими зіштовхуються при співпраці з держреєстратором. Це, до прикладу, не надто зручний сервіс Онлайн будинку юстиції, не актуальні зразки документів та відсутність інструкції на сайті Мін’юсту, недосконалий механізм отримання статусу неприбутковості, недостатня кваліфікація окремих державних реєстраторів”, – пояснює Олег Лапін.

Крім того, дослідження вказує на недоліки законодавства у сфері держреєстрації, про які говорять безпосередньо представниками міжрегіональних управлінь юстиції. Серед них, до прикладу, питання кінцевих бенефіціарних власників для неприбуткових громадських об’єднань. Або ж недоліки в роботі оновленого Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань (ЄДР).

Представники Міністерства юстиції, присутні на презентації, також коротко окреслили найближчі плани щодо вдосконалення цього напрямку.

“2021 рік буде для нас ключовим у тому, що ми повинні будемо забезпечити надання наших послуг у всіх ЦНАПах, які будуть створюватися на території областей. Ми повинні охопити наданням послуг всі адміністративно-територіальні одиниці для зручності заявників”, зазначив під час дискусії В’ячеслав Хардіков, заступник директора Департаменту – начальник Управління реєстрації громадських формувань, друкованих засобів масової інформації та інформаційних агентств Департаменту нотаріату та державної реєстрації.

За словами представників Мін’юсту громадському сектору також варто очікувати законодавчих змін: переведення реєстраційних дій для ОГС в електронний вигляд, зменшення адміністративних зборів для ГО, які перейдуть на модельний статут, відмову від необхідності реєстрації ГО без статусу юридичної особи, перегляду процесу набуття статусу всеукраїнського ГО та способів використання такого статусу і не лише. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter