В Україні працює АІ-проєкт, у якому можна віртуально “оголити” жінок за гроші: його критикують за сексуалізацію

Дата: 23 Жовтня 2023
A+ A- Підписатися

Українець запустив AI-стартап Makenude.ai, який дозволяє віртуально “роздягнути” будь-яку жінку. Засновник залишається анонімним, але його ініціатива вже спричинила критику та осуд з боку користувачів мережі через надмірну сексуалізацію. 

Про це повідомляє “Wonderzine Україна”.

Фото: Getty Images

Так, щоб “роздягнути” жінку, користувач має обрати й завантажити її фото, яке відповідатиме вимогам сервісу. Після цього він отримає цю ж світлину, але з оголеними частинами тіла, згенерованими штучним інтелектом. Проєкт має різні типи підписки: від $9,99 до $299 на місяць.

Відомо, що засновник проєкту – киянин на ім’я Денис. Свого прізвища, а також імена інших людей, які працюють над цим проєктом, чоловік не називає. Денис в інтервʼю для dev.ua розповів, що проєкт зʼявився ще у 2021 році через нібито “великий попит”.

“Це не порно, це еротичні малюнки. Нейромережа перемальовує виділену область в дещо мультяшному стилі і з перебільшеними формами. Це сексуалізує образ, але не може вважатися порушенням конфіденційності, так само як не може вважатися малюнок з образом оголеної коханої порушенням її конфіденційності або порно”, – зазначив він.

За словами розробника, проєкт блокує акаунти, які намагаються порушувати правила сервісу й завантажувати фото підлітків, вагітних, релігійних осіб, державних діячів тощо. Також сервіс не створює малюнків з чоловіками й малює лише жінок.

Користувачі та користувачки соцмереж розкритикували розробників стартапу, звинувативши їх у дискримінації й сексуалізації жінок. Деякі з них звернули увагу на те, що подібні проєкти можуть бути небезпечними для жінок і дівчат, оскільки їх можуть шантажувати їхніми нібито “відвертими” фотографіями.

У системах Google та Microsoft також існують проблеми з контролем над дипфейковими відео порнографічного характеру. Проблема полягає в тому, що за допомогою штучного інтелекту деякі користувачі створюють відео за участю реальних жінок без їхньої згоди. За останні сім років на 35 найбільших вебсайтів, створених виключно або частково для розміщення дипфейкових порновідео, завантажили щонайменше 244 625 відеороликів.

За перші девʼять місяців 2023 року на вебсайти завантажили 113 тисяч відеороликів – на 54% більше, ніж за весь 2022 рік. Існує ймовірність, що до кінця цього року випустять більше відеороликів, ніж за всі попередні роки разом узяті.

Нагадаємо, що в червні компанія ВВС виявила, що деякі користувачі використовують технологію штучного інтелекту для створення та продажу реалістичних матеріалів про сексуальне насильство над дітьми. “Покупці” отримують доступ до зображень за підписку на облікові записи на основних сайтах обміну контентом, таких як Patreon. Сам Patreon нібито дотримується політики “нульової толерантності” до таких зображень на своєму сайті.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter