В Україні польську мову можуть внести до переліку предметів ЗНО

Дата: 31 Січня 2023
A+ A- Підписатися

МОН та Український центр оцінювання якості освіти обговорює питання отримання освіти українцями в Польщі й поляками – в Україні. Так, український уряд також розглядає можливість внесення польської мови до переліку навчальних предметів, з яких проводиться зовнішнє незалежне оцінювання. 

Про це повідомила віцепрем’єрка, міністерка з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій Ірина Верещук, яка також долучилася до обговорення.

Фото: Depositphotos

“Об’єднання з поляками – запорука сталого розвитку та безпеки. Освіта і мова – це головні інструменти, з яких починається таке об’єднання. Маємо переходити до конкретних дій, щоб інтегруватися в європейський простір.

Перший крок – вивчення мов країн-сусідів. І цей крок має бути обопільним: поляки готові включити українську мову як іноземну до переліку навчальних предметів. У той же час українська сторона має розробити стратегію складання іспитів з польської мови. І якщо для цього потрібно вносити зміни до законодавства, необхідно розпочинати цей процес уже сьогодні”, – зазначила посадовиця.

Міністерство освіти і науки України наразі опрацьовує алгоритм визнання та зарахування результатів Egzamin maturalny (польська матура) під час вступу громадян Польщі до українських навчальних закладів.

Верещук також наголосила на підтримці зареєстрованого в парламенті урядового законопроєкту № 8228-1. Він продовжить на 2023 рік скасування ДПА і ЗНО як конкурсного критерію доступу до освітніх закладів. Це спростить процес вступу до українських і польських навчальних закладів як для українців, так і для поляків.

Своєю чергою представники МОН повідомили про умови вступу для українських випускників до польських закладів освіти. Так, у Польщі визнаються українські документи про базову загальну середню освіту (атестати про закінчення 9 класу). Так само як і результати ЗНО зараховуються для вступу до польських вищих навчальних закладів.

Нагадаємо, що українські школярі, які зареєстровані та перебувають на тимчасово окупованих територіях, зможуть вступити до вищих навчальних закладів дистанційно без складання національного мультипредметного тесту.

Усі пільги й пільгові категорії, зокрема для жителів тимчасово окупованих територій, під час цьогорічної вступної кампанії в міністерстві обіцяють зберегти. Детальніше про їхнє застосування буде відомо навесні.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter