В Україні побільшало противників освітніх пільг для кримчан – соцопитування

Дата: 03 Березня 2021
A+ A- Підписатися

В Україні зменшилась кількість прихильників освітніх пільг для дітей з тимчасово окупованого Криму в українських закладах вищої освіти.

Про це свідчать результати соціологічного опитування “Сім років окупації Криму: що думає українське суспільство?”, проведеного на замовлення Школи політичної аналітики НаУКМА.

Школа політичної аналітики двічі цікавилась в українців про їхнє ставлення у цьому питанні. Соціологи відзначають, що у результатах опитування чітко простежується низхідна тенденція суспільної підтримки.

Так, в березні 2020 року цілком або частково схвально оцінили запропоновану ініціативу 42,9 % опитаних. У  вересні 2020 року цей показник зменшився до 29,4 %.

Водночас збільшилась кількість противників таких заходів. У весняному опитуванні цілком або частково не підтримали ідею запровадження пільг 13,6 % і 12,3 % відповідно. А вже восени ці показники зросли до 18,2 % та 15,5 %.

“Підтримка рішення про надання пільгових умов для вступників з Криму значно знизилась в період з березня по вересень 2020 року. Така відмінність, скоріш за все, пов’язана з високою актуальністю і політичною забарвленістю обговорення пільгового вступу і квот у медіа в липні-серпні 2020 року”, – коментують автори дослідження.

За словами наукової директорки Школи політичної аналітики Анни Осипчук, ці дані демонструють, що українці розуміють власний інтерес у таких освітніх питаннях. 

Анна Осипчук

“Люди підтримують все хороше і виступають проти всього поганого, але тільки не за свій рахунок. Адже частина дискусії, на якому піарились також політики, точилась довкола тези, що діти з окупованих територій відбирають навчальні місця у наших дітей”, – додала вона. 

Після розробки положень закону “Про державну політику перехідного періоду” Школа політичної аналітики у січні цього року поцікавилась також ставленням до визнання документів про освіту, виданих в окупованому Криму та Донбасі. Переважна більшість (44,5 %) респондентів згодна, що Україна має визнавати такі документи про освіту.

Проте дослідники відзначають значну кількість відповідей “важко сказати” (16,2 %) та “і так, і ні” (16,1 %). Не згодні з твердженням майже п’ята частина (23,2 %) опитаних.

Відносна більшість (42,2 %) опитаних підтримує також і можливість безкоштовного відпочинку дітей в українських дитячих таборах. Інші відповіді розподілились майже рівномірно: не схвалюють цю ініціативу 27,7 % респондентів. Не мають чіткої позиції 16 %, а 14,1 % відмовились відповідати на це питання.

Раніше ZMINA пояснила, навіщо державі потрбіно збільшувати кількість вступників з окупованих територій та що вона має для цього зробити. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter