В Україні планують встановити жорсткіший контроль за порушенням кримських санкцій

Дата: 23 Жовтня 2020
A+ A- Підписатися

Ухвалення нового закону про відповідальність за порушення санкційного режиму дозволить прокуратурі здійснювати більш жорсткий контроль за незаконним бізнесом в анексованому Криму.

Про це сказав прокурор Автономної Республіки Крим і міста Севастополя Ігор Поночовний під час виїзної наради на адміністративному кордоні між Кримом і Херсонською областю, передає Крим.Реалії.

Ігор Поночовний (крайній зліва) під час виїзної наради на адміністративному кордоні між Кримом і Херсонською областю 22 жовтня 2020 року

“Це питання потребує законодавчого врегулювання, оскільки закон “Про створення вільної економічної зони “Крим” і про особливості здійснення економічної діяльності на тимчасово окупованій території України” (ВЕЗ) не є досконалим. Відсутня відповідальність за порушення санкційного режиму, у зв’язку з чим триває ведення господарської діяльності в Криму. Зараз у Верховній Раді зареєстрований законопроєкт про встановлення відповідальності за порушення вимог санкційного режиму, що діє на захист національної безпеки і територіальної цілісності України. Ухвалення цього документу дозволить органам правопорядку розслідувати факти і притягнути до відповідальності суб’єкти господарювання, які незаконно займаються бізнесом у Криму”, – підкреслив Ігор Поночовний.

У серпні 2014 року Верховна Рада ухвалила закон “Про створення вільної економічної зони “Крим” і особливості ведення економічної діяльності на тимчасово окупованій території України”. На території ВЕЗ діє особливий правовий режим економічної діяльності фізичних і юридичних осіб, у тому числі особливий порядок застосування норм регуляторного, податкового та митного законодавства України, а також особливий режим внутрішньої і зовнішньої міграції фізичних осіб.

Згідно з положеннями про ВЕЗ, що діють з осені 2014 року, в Криму не стягуються загальнодержавні податки і збори, а зареєстровані тут фізичні та юридичні особи вважаються нерезидентами. Термін дії зони – 10 років. Деякі політики, експерти і правозахисники неодноразово висловлювали сумніви в доцільності закону на території, яку Україна де-факто не контролює.

Комітет Верховної Ради з прав людини на виїзному засіданні на Херсонщині 12 лютого рекомендував скасувати вільну економічну зону “Крим” і водночас ухвалити закон про ведення економічної діяльності на тимчасово окупованій території, який не поширюється на фізичних осіб.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter