В Україні переселенців звільнили від санкцій за несплату певних категорій кредитів

Дата: 06 Серпня 2021
A+ A- Підписатися

Президент України Володимир Зеленський підписав закон № 1646-ІХ щодо звільнення внутрішньо переміщених осіб від негативних наслідків невиконання грошових зобов’язань за кредитними договорами та договорами позики, ухвалений народними депутатами 14 липня нинішнього року.

Документ сприятиме захисту осіб, постраждалих від збройної агресії Російської Федерації на Сході України та від тимчасової окупації Криму, уточнили в пресслужбі Офісу президента.

Джерело: itproportal.com

Згідно з законом, загальна сума процентів за кредитним договором або договором позики переселенця не може перевищувати суми процентів, нарахованої протягом строку, на який надавався кредит (позика), за мінімальною ставкою договору.

За неналежне виконання переселенцями зобов’язань за кредитними договорами не нараховується штраф (пеня), не настає відповідальність у вигляді сплати суми боргу та не застосовуються інші майнові санкції.

Кредитор повинен перерахувати заборгованість за кредитом впродовж семи днів після письмового звернення від внутрішньо переміщеної особи (ВПО).

Відступлення права вимоги за кредитним договором позичальника з-поміж ВПО без його згоди заборонено.

“Відповідальність за невиконання чи неналежне виконання внутрішньо переміщеною особою кредитних зобов’язань покладається на Російську Федерацію як на державу-окупанта відповідно до норм і принципів міжнародного права”, – говориться в повідомленні.

Положення документа стосуються кредитних договорів і договорів позики, укладених до 20 лютого 2014 року з ВПО з АР Крим і Севастополя, й до 14 квітня 2014 року – для договорів з ВПО з окупованих територій Донецької та Луганської областей і території проведення АТО/ООС.

Закон набирає чинності через місяць з дня його оприлюднення.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter