В Україні оголосили конкурс студентських наукових робіт імені керчанина Сергія Кемського, який загинув під час Євромайдану

Дата: 16 Листопада 2023
A+ A- Підписатися

В Україні оголосили четвертий Всеукраїнський конкурс студентських наукових робіт на тему Революції гідності у пам’ять вбитого під час Євромайдану кримчанина Сергія Кемського. 

Про це повідомляє кореспондент видання ZMINA

За словами заступниці генерального директора Національного музею Революції гідності Ольги Сало, кримчанин Сергій Кемський віддав своє життя за незалежність України та громадянські права українців.

“Він завжди у своїй діяльності пропагував ті цінності, за які довелось загинути. В Майдані він бачив прообраз того, за що боролось тоді прогресивне суспільство і дуже вірив в його силу. У своїй відомій статті в “Українській правді” Сергій декларує, що треба вийти не просто проти свавілля, а заради кращого майбутнього країни”, – сказала Ольга Сало.

Конкурс покликаний популяризувати серед молоді тему Революції гідності в максимально широкому контексті, кажуть його організатори. Конкурс охоплює різноманітні сфери –  політологічні аспекти, міжнародні відносини, культурологію, мистецтвознавство, історичні конкурси й порівняння.

Серед переможців попередніх конкурсів є роботи, зокрема з правознавства, політології, мистецтвознавства та культурології.

Як розповіла наукова співробітниця відділу науково-дослідної роботи Національного музею Революції гідності Анна Яненко, цьогоріч конкурс складається з двох етапів.

Анна Яненко

“Перший завершиться 1 лютого, і тому охочих доєднатися до цього процесу описання історії сучасної України, вплинути певним чином на майбутнє цієї держави, наративи, які формуємо, закликаємо подавати заявки на участь. Основна вимога – бути студентом вищого навчального закладу. Аспіранти також мають таку можливість”, – пояснила координаторка конкурсу Анна Яненко.

Студенти перших курсів не можуть брати участі у конкурсі, оскільки, як вважають організатори, на початку свого навчання вони пізнають засади написання наукових статей. Роботи можуть бути також у співавторстві лише двох авторів. 

Далі журі з професіоналів у своїх галузях оцінить подані анотації, і до 1 березня стануть відомі імена учасників, яким вдасться за загальною кількістю балів перейти у наступний тур. Надалі учасники матимуть змогу готувати свої матеріали до 31 липня. Імена переможців оголосять не пізніше 25 вересня.

Переможець або переможниця отримає 15 тисяч гривень, за друге місце – 8 тисяч, а третє місце – 6 тисяч гривень.

 

Говорячи про важливість Всеукраїнського конкурсу студентських наукових робіт на тему Революції гідності, член журі, доцент кафедри конституційного права України, координатор Центру виборчого права Національного юридичного університету імені Ярослава Мудрого, радник із правових питань Всеукраїнської ГО “Громадянська мережа “ОПОРА” Павло Романюк відмітив, що з часом біль стихає, і це як плюс, так і мінус.

Павло Романюк

“З одного боку нам стає легше, з іншого інколи історична пам’ять про ті події стирається, і сьогодні можу відверто сказати: “Ті люди, які не пережили ці події, їх пам’ятають по-іншому. Наше ключове завдання – берегти цю історичну пам’ять і боротись з наративами агресора. Цей конкурс якраз є тим майданчиком, який допомагає нам виконати це завдання”, – сказав Романюк, додавши, що цей конкурс – можливість для студентів випробувати та знайти себе. 

Сергій Кемський

Довідка: Сергій Кемський народився в місті Керчі Автономної Республіки Крим, там же закінчив середню школу №1. Син моряка, відмінник у школі, займався спортом, любив ходити в гори.

Для того, щоб продовжити навчання у Львові, самотужки підтягував українську. Після школи вступив на філософський факультет Львівського національного університету ім. Івана Франка, диплом магістра політології отримав у 2005 році. Закінчивши навчання у Львові, переїхав до Києва. Трохи згодом — в місто Коростень Житомирської області до своїх рідних, які переїхали сюди з Криму, коли Сергій вчився у Львові.

Разом з другом заснував Інститут політичних та економічних ризиків і перспектив, писав статті для “Української правди”, газети “День” та інших видань. Перекладав з англійської, створив портал для англомовних користувачів про Україну. Заснував сайт, де юристи надавали безоплатні онлайн-консультації громадянам. Також він був засновником та адміністратором онлайн-ресурсів “Кооперативний рух” та “Народний форум”.

За своїми переконаннями він був анархіст. На Майдан приїздив часто, належав до “Чорної сотні”. Допомагав виносити поранених. Загинув на вул. Інститутській в Києві від кулі ворожого снайпера. Тіло виявили на подвір’ї біля Михайлівського собору. Сергію Кемському було 32 роки.

Поховали Сергія Кемського в селищі Великий Яблунець Ємільчинського району Житомирської області, звідки родом його батьки.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter