В Україні назвали переможців Національного конкурсу журналістських розслідувань

Дата: 08 Грудня 2023
A+ A- Підписатися

Стали відомі переможці щорічного конкурсу Національного конкурсу журналістських розслідувань: церемонія нагородження відбулася 7 грудня у колишній приватній резиденції президента-втікача Віктора Януковича “Межигір’я”.

Про це повідомили на сторінці Media Development Foundation у фейсбуку.

Цьогоріч переможцем конкурсу стала робота The Kyiv Independent “Діти для Путіна”. Як Росія викрадала дітей з Маріуполя”. Авторка: Олеся Біда, режисер – Віталій Гавура, ресечер – Костянтин Нечипоренко.

Джерело: фейсбук-сторінка Media Development Foundation

Журналісти ідентифікували групу дітей, яких минулого року навесні під виглядом оздоровлення депортували в Росію в пансіонат “Поляни”. Їх обіцяли повернути через місяць, але насправді віддали під опіку в російські сімʼї.

Автори розслідування також розповіли про складнощі, які доводиться долати українським сім’ям, щоб забрати своїх дітей з Донецька і вберегти від депортації до Росії.

Спеціальну відзнаку конкурсу отримало розслідування NGL.media (Наші гроші. Львів) – “Сліпа довіра. Брудні руки, фальшиві препарати і гроші. Як 22 українці втратили зір через лікарів”.  Авторка: Наталя Онисько, співавторка – Катерина Родак.

Джерело: фейсбук-сторінка Media Development Foundation

У розслідуванні йдеться про історію з масовою втратою зору пацієнтами лікарні у містечку Чортків на Тернопільщині. Журналісти виявили, що використаний місцевими медиками препарат виявився контрафактом, тобто підробкою невідомого походження.

Переможці конкурсу отримали статуетку Proxy Prize та грошовий приз у 1000 євро. Журналісти – лауреати спеціальної відзнаки – отримали грошовий приз у розмірі 500 доларів від партнерів конкурсу.

Фіналісти й переможці конкурсу отримали подарунок від партнерів заходу “Наш Формат” – книжки “Відвага кличе” Раяна Голідея та “Мислення розвідника” Джулії Ґалеф.

Національний конкурс журналістських розслідувань запровадили 2014 року ініціатива YanukovychLeaks та Media Development Foundation.

Media Development Foundation — центр розвитку незалежних медіа в Україні.

YanukovychLeaks — ініціатива, що займалася вивченням та публікацією документів, покинутих у резиденції “Межигір’я” після втечі з України президента Януковича.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter