В Україні набув чинності закон про право цивільних на збройний захист країни від окупантів

Дата: 10 Березня 2022
A+ A- Підписатися

В Україні набув чинності закон про право цивільних осіб використовувати зброю для захисту країни від збройної агресії РФ, який діятиме у період воєнного часу.

Про це повідомила пресслужба Верховної Ради у твітері.

Набув чинності закон України “Про забезпечення участі цивільних осіб у захисті України”, який дає право цивільним особам чинити спротив збройній агресії РФ, використовуючи будь-яку зброю. Документ діє на період воєнного часу“, – йдеться в повідомленні.

9 березня президент Володимир Зеленський підписав ухвалений Радою 3 березня 2022 року закон за номером 2114–IX.

У документі зазначається, що цивільні українці, а також іноземці та особи без громадянства, які на законних підставах перебувають на території України, можуть законним шляхом отримувати та використовувати зброю та боєприпаси для неї й застосовувати їх проти військовослужбовців країни-агресора.

Цивільні особи не несуть відповідальності за застосування вогнепальної зброї проти осіб, які здійснюють збройну агресію проти України“, – сказано в законі.

Передбачається, що українці також можуть брати участь у протидії збройній агресії РФ чи інших держав, використовуючи власну нагородну зброю, спортивну зброю, мисливську гладкоствольну, нарізну чи комбіновану зброю та боєприпаси до неї.

Водночас цивільні зобов’язані здати отриману вогнепальну зброю та невикористані боєприпаси до органів Національної поліції не пізніше ніж за 10 днів після припинення або скасування дії воєнного стану в Україні.

Фотографія обкладинки: Times

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter