В Україні можуть заборонити продаж ліків неповнолітнім, а за порушення ввести багатотисячний штраф

Дата: 11 Березня 2021
A+ A- Підписатися

Комітет з питань здоров’я нації, медичної допомоги та медичного страхування рекомендує Верховній Раді ухвалити законопроєкти про заборону продажу лікарських засобів дітям та підвищення штрафів за продаж ліків особам до 14 років. 

Про це повідомили на сайті парламенту. 

Фото: terminovo.te.ua

Законопроєкт № 5122 подала група народних депутатів, серед яких голова Комітету ВР з питань здоров’я нації, медичної допомоги та медичного страхування Михайло Радуцький. Автори пропонують встановити на рівні закону заборону на продаж лікарських засобів особам віком до 14 років в аптеках. Депутати хочуть внести відповідні зміни до статті 21 Закону “Про лікарські засоби”.

Щодо другого законопроєкту, то ним депутати хочуть встановити вищі штрафи за продаж ліків неповнолітнім. У разі остаточного ухвалення проєкту порушникам доведеться сплачувати від 6800 до 13 600 гривень. Водночас складатиме протоколи та розглядатиме справи щодо таких порушень Держлікслужба, яка уповноважена законом здійснювати контроль за діяльністю аптечних закладів.

Нагадаємо, у лютому в Боярці, що під Києвом, дві учениці сьомого класу на перерві придбали в аптеці знеболювальне, яке відпускається без рецепта. Згодом дівчата пішли до шкільного туалету та випили кожна по 40 таблеток. Унаслідок цього одна школярка загинула, а другу забрали до лікарні. 

У смерті дівчинки почали винуватити нібито смертельну гру в одній з популярних соцмереж, а в коментарях журналістам поліцейські розповіли, що йдеться про популярний сервіс “ТікТок”. Однак фактчекери, які шукали відео із закликами вживати таблетки за хештегами про смертельну гру в застосунку та схожих сервісах, не знайшли їх.

Нещодавно в Кривому Розі поліція викрила школярку, яка створила “групу смерті” в телеграмі. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter