В Україні можуть дозволити парам розлучатися протягом вагітності чи першого року життя дитини

Дата: 10 Серпня 2023
A+ A- Підписатися

10 серпня Верховна Рада у першому читанні підтримала законопроєкт №5492, який дозволяє подружній парі розлучатися під час вагітності жінки та протягом першого року життя дитини. 

Про це повідомила народна депутатка і співавторка законопроєкту Інна Совсун.

Фото: Depositphotos

“Я співавторка цього законопроєкту. Один депутат від слуг сказав, що не буде його підтримувати, бо нам треба дбати про жінку і про дитину, а подібні ініціативи скеровані проти сім’ї. Дуже дивно чути, що примус бути у стосунках когось від когось захищає.

Держава не може примусити кохати. Так само як не може заборонити. Тому ми також маємо невідкладно ухвалити законопроєкт про реєстровані партнерства”, – пояснила Совсун.

Наразі відповідно до ч. 2 статті 110 Сімейного кодексу в Україні неможливо розірвати шлюб під час вагітності дружини та першого року після народження дитини. Винятками є випадки, “коли один із подружжя вчинив протиправну поведінку, яка містить ознаки кримінального правопорушення щодо другого з подружжя або дитини”.

Водночас нардепка наголосила, що держава має втручатися у питання захисту від домашнього насильства і для цього слід імплементувати Стамбульську конвенцію. 

Вона нагадала, що у парламенті близько пів року чекають своєї черги законопроєкти №8329 та №9093

Нагадаємо, що у липні Верховна Рада України у другому читанні проголосувала за законопроєкт №9271, який дозволяє вагітним жінкам, які працюють, за бажанням йти у відпустку пізніше ніж за 70 днів до пологів. 

При цьому загальна тривалість відпустки, передбачена законодавством, не змінюватиметься. Загальна тривалість відпустки не може перевищувати сумарно 126 календарних днів або 140 календарних днів – у разі народження двох і більше дітей та у разі ускладнення пологів.

Читайте також: Україна ратифікувала Стамбульську конвенцію за хорватським сценарієм. Що це означає?

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter