В Україні, ймовірно, ліквідували одного з організаторів Іловайського котла Дмитра Лисицького

Дата: 27 Березня 2023
A+ A- Підписатися

У Росії підтвердили смерть командира десантно-штурмового батальйону 247 гвардійського полку Дмитра Лисицького, якого в Україні вважають одним з організаторів убивства українських військових біля Іловайська під час їхнього виходу так званим зеленим коридором у 2014-му. 

ZMINA розповідає, що відомо. 

Дмитро Лисицький

Першим про смерть Лисицького, який у Росії має звання “героя”, повідомив український журналіст Юрій Бутусов. Пост про те, що “українські воїни знову помстилися за Іловайськ”, він опублікував ще 26 березня у своєму телеграм-каналі. 

“Лисицький командував батальйонною тактичною групою 247 полку, яка атакувала українські підрозділи, які проривалися з оточення в Іловайську в районі села Горбатенка у 2014 році”,зазначив Бутусов. 

Інформацію про ліквідацію на фронті Лисицького підтвердили й деякі російські джерела, наприклад ректор університету, де навчався останній. Утім, інші почали обговорювати версію про нібито самогубство Лисицького.  

Докази воєнних злочинів Росії під Іловайськом у 2014-му, одним з організаторів яких міг бути Лисицький, Україна вже декілька років, як передала до Міжнародного кримінального суду в Гаазі. 

Тоді під час так званого зеленого коридору для виходу з оточення українських вояків, які склали зброю, по них, а також по автомобілю із символом Червоного Хреста, росіяни здійснили інтенсивні обстріли. Це призвело до загибелі 366 українських військових, 429 – отримали поранення різного ступеня тяжкості, 300 – потрапили в полон, а 24 – зникли безвісти.

Знищений танк на дорозі до Іловайська, 3 вересня 2014 року. Фото: AFP

Про підозру в організації Іловайського котла повідомили щонайменше трьом високопоставленим російським військовим:

  • начальнику центрального командного пункту генерального штабу Збройних сил РФ у серпні 2014 року Михайлу Мізинцеву. Його також називали відповідальним за блокаду Маріуполя у 2022-му; 
  • начальнику головного штабу Сухопутних військ – першому заступнику головнокомандувача Сухопутних військ Збройних сил РФ (із січня 2015 року – заступника начальника генерального штабу ЗС РФ) Сергію Істракову; 
  •  заступнику міністра оборони РФ Андрію Картаполову. 

Нагадаємо, що до початку повномасштабного вторгнення Росії в Україну в Офісі генерального прокурора обговорювали розсекречення матеріалів кримінального провадження щодо Іловайського котла.   

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter