В Україні хочуть дозволити продавати психотропні препарати лише за електронним рецептом

Дата: 18 Липня 2022
A+ A- Підписатися

Верховна Рада ухвалила за основу законопроєкт №7444, який серед іншого дозволить лікарям виписувати електронні рецепти на наркотичні (психотропні) лікарські засоби.

Про це йдеться в картці документа на сайті парламенту. 

Фото: trashplastic.com

Зараз для лікарських засобів, що містять наркотичні засоби, психотропні речовини, внесені до таблиць II й III спеціального переліку, передбачено виписування рецептів лише на спеціальних бланках у паперовій формі. 

Водночас Закон “Про лікарські засоби” не містить прямої заборони на відпуск рецептурних ліків без рецепта, що на практиці призводить до їхнього вільного продажу та, як наслідок, погано впливає на стан здоров’я населення.

Депутати кажуть – через те, що лікарів зараз не можуть притягнути до адміністративної відповідальності за призначення рецептурних ліків без виписування рецепта, ця практика є дуже поширеною. 

“Проєктом закону пропонується внести зміни… що дозволять застосовувати до медичних працівників адміністративні стягнення в разі призначення рецептурного лікарського засобу без виписування рецепта, забезпечити реалізацію (відпуск) наркотичних (психотропних) лікарських засобів за електронним рецептом та встановити на рівні закону пряму заборону відпускати з аптечних закладів рецептурні лікарські засоби без рецепта, за недійсним рецептом або з порушенням затвердженого МОЗ порядку відпуску”, – пояснюють автори ініціативи. 

Водночас на період дії воєнного стану дозволяється за кошти пацієнта й інших не заборонених законом джерел, крім бюджетних коштів, продаж рецептурних лікарських засобів. Однак винятки становлять: 

  • лікарські засоби, які містять наркотичні засоби, психотропні речовини та виписуються на спеціальних рецептурних бланках за формою № 3;
  • комбіновані лікарські засоби, що містять наркотичні засоби, психотропні речовини чи прекурсори в кількості, що не перевищує їхньої гранично припустимої норми;
  • отруйні та сильнодійні лікарські засоби.

У разі остаточного ухвалення законопроєкту автори пропонують, щоб зміни набрали чинності з дня, наступного за днем опублікування закону, а в дію їх ввели через три місяці з дня припинення чи скасування воєнного стану.

Із серпня цього року антибіотики в Україні продаватимуть лише за електронним рецептом, що є першим етапом запровадження електронного рецепта на всі рецептурні препарати.

Е-рецепт можна буде отримати в будь-якого лікаря, незалежно від наявності декларації із сімейним лікарем, а придбати ліки за рецептом можна буде в будь-якій аптеці. Для цього треба буде показати фармацевту інформаційну довідку, яку лікар видасть як підтвердження призначення. 
 
Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter