В Україні дозволили частинами запускати “електронний суд”

Дата: 16 Грудня 2020
A+ A- Підписатися

Верховна Рада підтримала законопроєкт №3985, що передбачає поетапне впровадження Єдиної судової інформаційно-телекомунікаційної системи.

Про це повідомили на сайті парламенту. 

Єдина судова інформаційно-телекомунікаційна система з’явилася в Україні у 2017 році та стала розширеною версією Автоматизованої системи документообігу, що працювала з 2011 року. Запрацювати система мала в судах, Вищій раді правосуддя, Раді суддів, Вищій кваліфікаційній комісії суддів, Державній судовій адміністрації, на підприємствах, що належать до сфери правосуддя, Національній школі суддів України.

Однак досі електронне судочинство, яке мало б полегшити, зокрема, комунікацію суду з адвокатами та учасниками процесів, повноцінно не запрацювало. Як зазначають автори законопроєкту в пояснювальній записці, сталося це через те, що не були готові до запуску деякі частини системи, зокрема підсистема “Електронний суд”. Проголосувавши за законопроєкт, депутати дозволили почати використовувати ті модулі, які наразі перебувають уже на фінальній стадії розроблення. 

Відомо, що впровадження електронної системи судочинства допоможе дотримуватися принципів гласності, відкритості та прозорості розгляду і вирішення, зокрема, адміністративних справ. У жовтні поточного року голова Касаційного адміністративного суду в складі Верховного Суду Михайло Смокович також наголошував, що впровадження системи стало актуальнішим під час пандемії, адже нові технології дадуть змогу скеровувати сторонам документи в електронному вигляді та гарантувати їхню безпеку. 

Нагадаємо, що, за даними Європейської комісії з питань ефективності правосуддя, лідерами серед країн Європи, які використовують цифрове судочинство, були Фінляндія, Норвегія, Австрія та Велика Британія, Естонія, Словаччина та Угорщина. До прикладу, в Австрії працює система електронного юридичного спілкування Elektronischer Rechtsverkehr (ERV), а у Великобританії влада хоче створити “мобільні суди” з онлайн-доступом.

У сусідній Польщі 2009 року створили електронний суд, зокрема, для пришвидшення розгляду вимог про стягнення заборгованості. Всього за два роки потік справ у цьому суді збільшився із 700 тис. до майже 1,5 млн.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter