В Україні 80% ЛГБТ-підлітків не почуваються в безпеці в школі – дослідження

Дата: 16 Березня 2021
A+ A- Підписатися

В Україні 80% ЛГБТ-підлітків не почуваються в безпеці в школі. Близько 70% таких учнів чують гомофобні висловлювання на свою адресу, найчастіше – у присутності вчителів або шкільної адміністрації. 67% опитаних чули гомофобні висловлювання від співробітників школи. 

Про це свідчать результати Національного дослідження шкільного середовища в Україні, повідомляє Інтерфакс.

“Дослідження говорить, що школа на сьогодні не є безпечним середовищем для навчання таких дітей. Лише 20% ЛГБТ-учнів сказали, що в школі почуваються в безпеці. Всі інші почуваються в школі небезпечно, некомфортно”, – зазначила Марина Шевцова, координаторка дослідження, кандидатка наук з політології.

Зокрема, через свою сексуальну орієнтацію небезпечно та некомфортно почувається 43% опитаних, майже 40% – через вагу або розмір тіла, майже 30% зазнають цькування через ґендерну ідентичність або самовираження. 

Через це близько 30% дітей уникають заходити до вбиралень у школах, 20% – бояться відвідувати їдальню. Майже половина таких учнів уникає шкільних заходів. 

Близько 30% опитаних дітей стикаються з різними формами фізичного насильства через свою сексуальну орієнтацію, і 28% – через ґендерну експресію.

Крім того, половина ЛГБТ-учнів страждає від кібербулінгу в соцмережах та месенджерах.

Зокрема, 60% опитаних дітей сказали, що в них у школі немає жодного відповідального дорослого, до якого вони могли б звернутися з вищезазначеними проблемами.

Дослідження проводили з травня до вересня 2020 року в усіх областях України. У ньому взяли участь 1 743 підлітки віком від 13 до 18 років. Умовою участі в дослідженні було навчання в українських школах протягом 2019–2020 років, а також ідентифікація себе як лесбійок, геїв, бісексуалів або негетеросексуальних чи трансґендерних людей.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter