В Україні створюють мартиролог усіх цивільних жертв російсько-української війни

Дата: 21 Серпня 2022
A+ A- Підписатися

В Україні створюють мартирологі Список визнаних мучеників, імена яких наводять в календарному порядку відповідно до дати їхнього мучеництва. усіх цивільних жертв російсько-української війни. 

Про це повідомила перша леді Олена Зеленська

Кладовище у Ірпені. Фото: Getty Images

Проєкт “Закриті очі” працює за підтримки Зеленської та меморіального центру “Бабин Яр”. Зараз у переліку 2090 імен, біля кожного з яких також вказані місто та дата смерті загиблого. 

“У мартиролозі можна додати інформацію про загиблу людину. Це важливо не лише для збереження пам’яті — свідчення про таку кількість жертв допоможуть нам досягти справедливості: щоб міжнародна спільнота визнала Росію державою-спонсором тероризму”, – каже перша леді. 

Для подання відомостей про загиблу людину слід натиснути на відповідний розділ у правому верхньому куті сторінки проєкту та вказати там, зокрема, ім’я, місце проживання та смерті, обставини загибелі, додати фото та інше. 

 

Сьогодні світ з ініціативи ООН вшановує жертв тероризму. Україна також. Бо постійні бомбардування Росією наших мирних міст та сіл, прицільні обстріли торгових центрів, лікарень та шкіл, катування і вбивства на окупованих територіях — є ніщо інше, як тероризм”, – зазначає Зеленська. 

За даними управління Верховного комісара ООН з прав людини, станом на 14 серпня, внаслідок вторгнення Росії загинуло щонайменше 5,5 тисячі українців, а ще 7,7 тисячі отримали поранення. 

Нагадаємо, що щодня о 9-й ранку в Україні оголошують загальнонаціональну хвилину мовчання за загиблими, а їхні імена збирають у спеціальному віртуальному меморіалі. Долучитися до цього може кожен охочий.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter