В Уганді скасували закон, який забороняв одяг та контент, що викликають “сексуальне збудження”

Дата: 17 Серпня 2021
A+ A- Підписатися

Конституційний суд Уганди скасував суперечливий закон щодо боротьби з порнографією за позовом жіночих правозахисних організацій. Закон забороняв носити одяг, що відкриває інтимні частини тіла (груди, стегна та сідниці), а також поведінку, фото, відео, кліпи та фільми, які викликають “сексуальне збудження”. За порушення загрожував арешт. 

Про це повідомляє ВВС. 

Джеміма Кансііме

Уряд схвалив закон про заборону розповсюдження порнографії, який, на переконання влади, мав “допомогти захистити жінок та дітей”, 2014 року. 

Водночас критики заявляли про зловживання документом, які призвели до того, що на вулицях на жінок нападали, бо вони носили певні види одягу, наприклад, мініспідниці. 

Закон викликав протести. Зокрема, організація “Угандська жіноча мережа” тоді заявила, що законодавство суперечить конституції країни, яка гарантує рівні права обом статям. Кілька жіночих правозахисних організацій та юристів закликали уряд переглянути документ, а потім звернулися з петицією до Конституційного Суду. 

Колегія з п’яти суддів одноголосно постановила, що частини закону, які визначають порнографічні злочини, включно із забороною на “непристойний” одяг, є неконституційними. 

Вони зазначили, що суспільству “не буде ніякої шкоди, якщо скасувати певні заборони на вчинки чи матеріали, які викликають сексуальне збудження”. Комітет з дев’яти осіб, створений на момент ухвалення ініціативи, тепер розпустять. 

Відповідно до закону, тексти пісень та музичні кліпи також відносили до категорії порнографічних, а артистам загрожували арешт та в’язниця. 

Так, 2015 року виконавиця Джеміма Кансііме, відома під сценічним ім’ям, що перекладається як “Ліки для чоловіків”, стала першою, кого притягнули до кримінальної відповідальності. 

Їй загрожувало до 10 років в’язниці за пісню, в якій евфемістично згадувалась “сексуальна сила чоловіків”. Справу співачки призупинили – очікували результату розгляду петиції до Конституційного Суду. 2018 року за оголені фото, які потрапили в мережу, в Уганді заарештували модель. 

Уряд країни поки не коментує рішення суду. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter