У Росії ухвалили закон про кримінальну відповідальність за “фейки” щодо Росгвардії

Дата: 12 Грудня 2023
A+ A- Підписатися

У РФ депутати Державної думи ухвалили законопроєкт, який запроваджує кримінальну відповідальність за поширення “фейків” про співробітників Росгвардії, які беруть участь у війні РФ проти України.

Про це інформує “Радіо Свобода” з посиланням на сайт нижньої палати парламенту.

Депутати проголосували за поправки до статей про “дискредитацію” та “повторну дискредитацію” російських військовослужбовців, ухвалених у 2022 році, після початку повномасштабного вторгнення РФ на територію України.

Зазначається, що згадку про співробітників Росгвардії планують додати до статті про “сприяння у виконанні рішень” Міжнародного кримінального суду та інших інстанцій, у яких не бере участі РФ.

Максимальне покарання за вищезазначеними статтями передбачає від 5 до 15 років позбавлення волі.

Крім того, сьогодні Держдума дозволила призивати росіян на термінову службу до ФСБ, а Росгвардії – створювати власні добровольчі формування, які можуть залучатися до участі у війні проти України.

Нагадаємо, 4 березня 2022 року російські депутати ухвалили поправки до законодавства, що передбачають адміністративну та кримінальну відповідальність за “дискредитацію збройних сил РФ”. Окупаційні силовики користуються цією нормою, щоб незаконно переслідувати громадян України в Криму за поширення інформації та висловлювання позиції про повномасштабну війну, що відрізняється від офіційної позиції Кремля.

Раніше ZMINA повідомляла, що за півтора року після ухвалення Держдумою РФ відповідного законодавства незаконні “суди” в тимчасово окупованому Криму ухвалили 409 постанов про притягнення до адміністративної відповідальності за нібито “дискредитацію російської армії”.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter