У ФСБ формують списки лояльних та ворожих до Росії українських політиків на випадок окупації – RUSI

Дата: 19 Лютого 2022
A+ A- Підписатися

Головний британський аналітичний центр RUSI, що спеціалізується на обороні, дізнався про те, що ФСБ збирає списки лояльних та ворожих до РФ місцевих українських політиків і активістів. Такі дані можуть сприяти взяттю під контроль українських територій у разі вторгнення РФ в Україну.

Про це йдеться у звіті RUSI.

Навчання 92-ї механізованої бригади ЗСУ імені Івана Сірка у Харкові. Фото: “Укрінформ”

У документі також зазначено, що під час масштабної кібератаки у січні спецслужбами РФ було викрадено в українських автостраховиків адреси та особисті дані великої кількості громадян України.

У повідомленнях ЗМІ тоді йшлося переважно про атаку на українські державні сайти, але, за словами щонайменше одного високопоставленого офіцера контррозвідки СБУ, опитаного RUSI, важливішою ціллю кібератаки була база даних реєстрації автомобілів.

У звіті Королівського Об’єднаного інституту оборонних досліджень (Royal United Services Institute for Defence and Security Studies, RUSI) зазначається, що за кризу в Києві відповідають російські спецслужби: Федеральна служба безпеки (ФСБ), Служба зовнішньої розвідки (СЗР), а також військова розвідка (ГРУ) та сили спеціального призначення (ССП).

Поки Росія концентрує війська на українських кордонах співробітники цих служб вже діють по всій території України. За даними RUSI, за останній рік усі вони значно збільшили свій командно-штабний склад, який займається Україною.

Через широке проникнення Росії у місцеве самоврядування України стало очевидним, що 9-те управління орієнтоване на створення докладної локальної карти кадрів, які Росія контролює, і які могли б брати участь в управлінні або очолити окупаційні органи місцевого самоврядування у разі захоплення країни росіянами. Також 9-те управління займається упорядкуванням списків найбільш ворожих Росії осіб, які б могли організувати опір російським військам.

Складанню карти зі списками підконтрольних РФ українців та потенційних противників вторгнення сприяло викрадення під час великої кібератаки у січні даних українських автостраховиків.

Також RUSI із посиланням на інтерв’ю із трьома високопоставленими офіцерами української розвідки, проведеними у лютому, повідомляє, що в українському уряді з’явилася тіньова структура поширення інформації, пов’язаної з відомими активами Кремля.

Згідно з даними RUSI, Україна не поспішає заарештовувати місцевих прихильників Кремля, в тому числі через те, що це може розділити українську політику та сприяти захопленню країни Росією.

У звіті RUSI сказано, що попереджувальне розкриття Заходом осіб, пов’язаних із цими мережами, щоб порушити їхню координацію, є методом, який може бути ефективним. Однак зрив планів РФ з часом може призвести до того, що загрозу недооцінюватимуть і вважатимуть, що вона перебільшена.

Російські спецслужби також закладають основу для поширення хаосу Україною через пряму діяльність. Українські оцінки сил ГРУ різняться, але вважається, що близько двох рот російських спецпризначенців діють у Києві. Для українських силовиків під час протестів існує значний ризик того, що російські провокатори, які маскуються під демонстрантів або поліцейських, ініціюватимуть акти насильства.

Росіяни також широко використовували свою розвідувальну мережу, щоб вербувати українців для нападів на державних службовців, наприклад, коли російська група координувала вбивство високопоставленого офіцера контррозвідки СБУ в Маріуполі у 2017 році.

Також очікується, що критична національна інфраструктура, у тому числі телекомунікації, державні послуги, постачання електроенергії та комунальних послуг, можуть зазнати як фізичного саботажу, так і кібератак.

Наразі в СБУ отримують понад 500 неправдивих повідомлень про мінування на місяць, близько половини з яких походять з території Росії, а ще половина – з території України. Вважається, що в якийсь момент деякі з цих загроз можуть стати реальними.

Розвідка США також отримала дані про те, що РФ може полювати на відомих політичних діячів, антикорупційних активістів, білоруських та російських дисидентів, які живуть у вигнанні, якщо Путін віддасть наказ про нове вторгнення до України.

Як повідомляє видання FP, чотири особи, знайомі з американською розвідкою, заявили, що Москва підготувала списки українських політичних діячів та інших відомих осіб, які підлягають арешту або ліквідації у разі нападу військ РФ на Україну.

П’ята особа – американський чиновник, який ділився інформацією на умовах анонімності, – поінформувала, що США знижують рівень секретності розвідданих щодо загроз конкретним групам людей в Україні, щоб поділитися цією інформацією з українськими урядовцями та іншими партнерами в регіоні, які можуть чимось допомогти.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter