В окупованих Олешках під водою опинився унікальний будинок-музей Поліни Райко

Дата: 08 Червня 2023
A+ A- Підписатися

В окупованих Олешках на Херсонщині внаслідок підтоплення, спричиненого влаштованим російськими військовими вибухом на Каховській ГЕС, під водою опинився унікальний будинок-музей Поліни Райко. 

Про це розповів художник та представник благодійного фонду імені Райко Семен Храмцов

Фото: Семен Храмцов

Пелагея Райко – українська художниця, яка все життя прожила в Олешках. Малювати вона почала в 69-років, не здобуваючи водночас будь-якої освіти.

Після смерті художниці, у 2004 році, її будинок придбало подружжя шанувальників мистецтва з Канади. Річ у тім, що на стінах Райко відтворила власну біографію, зобразивши портрети родини, а також улюблену символіку та птахів.

Фото: Максим Афанасьєв
Фото: Семен Храмцов

Ймовірне знищення будинку підтвердили й у Мінкульті, зазначивши, що перевірити оперативно дані неможливо.

Художник Храмцов у коментарі “Громадському радіо” розповів, що деякі малюнки, зроблені емаллю, все ж зможуть вціліти, однак будинок має кілька тріщин, тож може зруйнуватись. 

Творчість Райко – яскравий приклад українського наївного мистецтва, яке Росія намагається знищити. ЇЇ малюнки порівнюють з мистецтвом Марії Примаченко та Катерини Білокур.

Ще на початку повномасштабного вторгнення на Київщині росіяни зруйнували Історико-краєзнавчий музей у селі Іванків, де зберігалася колекція картин Примаченко. Частину з малюнків вдалося врятувати й тепер кожен охочий може прогулятися музеєм у 3D-турі. 

Нагадаємо, що окупація і війна завдали незліченної шкоди українським культурним голосам, але, як кажуть експерти, вони виявляють неабияку стійкість. 

ZMINA вже розповідала, як мистецтво під час війни відтворює реальність та допомагає виживати, а також як злочини проти нематеріальної культурної спадщини можуть допомогти довести злочин геноциду проти українців

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter