В окупованому Сєвєродонецьку тисячі людей живуть без каналізації, опалення, світла та води

Дата: 13 Грудня 2022
A+ A- Підписатися

У тимчасово окупованому Сєвєродонецьку на Луганщині люди вимушені жити без тепла, а електроенергію та воду дають лише окремим вцілілим квартирам. 

Про це розповів керівник Сєвєродонецької міської військової адміністрації Олександр Стрюк.

Чоловік проходить повз житловий будинок, пошкоджений обстрілом у Сєвєродонецьку. Фото: ЕРА

До початку повномасштабного російського вторгнення в Сєвєродонецьку мешкали понад 100 тисяч людей, проте в травні їхню кількість влада оцінювала в 15 тисяч.

Декілька місяців поспіль мешканців Сєвєродонецька закликали евакуюватись, деякі виїжджали самотужки, як-от чоловік, який для порятунку власного життя проїхав велосипедом 65 кілометрів, однак чимало містян лишилося. Влітку, коли ЗСУ отримали наказ відійти, їх лишалося близько 7–8 тисяч. 

Луганські посадовці ще до тимчасової окупації міста казали про гуманітарну катастрофу там, адже російські обстріли зруйнували більшість багатоповерхівок, а люди жили в бомбосховищах та підвалах без світла, води та зв’язку. 

Житловий будинок у Сєвєродонецьку. Фото: AFP

За словами Стрюка, у більшості будинків вцілілими можуть бути один-два під’їзи або половина споруди. 

“Якісь роботи з підключення електрики та води чомусь інтенсифікувались саме в грудні з боку окупаційної влади. Вони зараз намагаються підключити до світла вцілілі квартири”, – говорить посадовець. 

Сєвєродонецький “Азот”. Фото: AFP

Тепла у квартирах сєвєродончан немає, а воду, як і світло, періодично подають в окремі помешкання. Щоб обігріти людей, окупанти везуть у двори дрова. 

Також зруйнованою лишається каналізаційна система міста. 

Пошкоджені будівлі біля Палацу культури Хіміка в центрі Сєвєродонецька. Фото: Maxar Technologies

Нагадаємо, що в сусідній Донеччині, в Бахмуті, який постійно перебуває під вогнем російських військових, з понад 80 тисяч мешканців лишилося всього 12 тисяч, серед яких багато помирають, бо не отримують медичної допомоги.

Внаслідок російського вторгнення в місті не лишилося цивільних лікарів, а медики з інших населених пунктів доїхати туди не можуть. Інколи медики й не знають про те, що хтось потребує допомоги в Бахмуті, адже зв’язку також немає. 

За оцінками ВООЗ, цієї зими мільйони українців виживатимуть, борючись із холодом, психічними розладами та ковідом.

 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter