В окупованому Криму людей змусять продати свої криниці

Дата: 29 Вересня 2020
A+ A- Підписатися

Кремлівський куратор тимчасово окупованого Криму Сергій Аксьонов доручив примусово викуповувати приватні свердловини та криниці в зневоднених селах півострова.

Про це інформує російське видання “Новая газета“.

“Вода – це стратегічна сировина. Якщо в цьому разі є якісь непорозуміння з власниками, долучайте прокуратуру й ухвалюйте рішення… Водопостачання – спільна справа, і вода – (для. – Ред.) всіх, не чиясь власність. Там, де відмовляються, ухвалюйте рішення про примусовий викуп. По-іншому, колеги, не буде. Сьогодні води не вистачає всім”, – сказав він під час засідання оперативного штабу з водопостачання.

Нагадаємо, з початку вересня в Бахчисараї та Сімферопольському районі через посуху та обміління водоймищ розпочався третій, найжорсткіший етап обмежень постачання води. За минулі вихідні дні до окупаційної влади надійшло близько тисячі звернень від мешканців півострова. У них вони скаржаться на недотримання графіка подання води або на жовто-коричневу рідину, що тече з водопроводу. У деяких районах води не було до шести діб.

Російські політики останніми тижнями заявляють про “гуманітарну катастрофу” в Криму у зв’язку з відсутністю постачання дніпровської води. Українські експерти та Меджліс кримськотатарського народу наголошують, що Росії потрібна вода для військових потреб, зокрема для забезпечення своїх військових баз. Моніторингова місія ООН в Україні також наполягає на тому, що “на Росії лежить основна відповідальність за забезпечення доступу до води захищеним особам у Криму”.

До початку тимчасової окупації Криму Україна забезпечувала до 85% потреб півострова в прісній воді через Північно-Кримський канал. Українська влада остаточно припинила подання води до Криму через нього з травня 2014 року, незабаром після анексії українського півострова Росією.

Запаси води на півострові поповнюють із водосховищ природного стоку та підземних джерел. Екологи стверджують, що постійне використання води з підземних джерел призвело до засолення ґрунту в Криму. Окупаційна влада регулярно закликає кримчан заощаджувати воду.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter