В окупованому Криму до активістів навідалися “поліцейські”: попереджали про неприпустимість порушення російського законодавства

Дата: 02 Січня 2023
A+ A- Підписатися

Кілька людей у різних районах тимчасово окупованого Росією Криму в передноворіччі повідомили громадській ініціативі “Кримська солідарність”, що їх відвідали співробітники незаконної “поліції” та оголосили попередження про неприпустимість порушення закону.

Про це інформує ініціатива на своїй сторінці

Відомо, що російські силовики прийшли до Ебазера Іслямова та Ескендера Джелялова в Нижньогірському районі, до Ельмаз Акімової в Сімферопольському районі та до Сейтосмана Каралієва в Судаку.

Документ від “поліції” оформлено як “офіційне попередження”. У ньому йдеться, що з активістами окупанти провели профілактичні бесіди щодо недопущення порушення російського законодавства та можливості притягнення їх до відповідальності. Зокрема, “поліцейські” посилалися на статтю 19.3 КпАП РФ про непокору співробітнику поліції.

Ельмаз Акімова розповіла, що їй не вручали письмового попередження, але співробітники в такий спосіб перевіряли дійсність адреси та її місце перебування. Разом з “поліцейським” до неї прийшов співробітник незаконного “Центру з протидії екстремізму” майор поліції Олег Пітцер.

Як зауважує “Кримська солідарність”, жінка висловила їм подив, оскільки зазвичай візити поліції були приурочені до дат можливих масових зборів – до Дня пам’яті жертв депортації чи Дня кримськотатарського прапора.

Співробітник незаконного відділу кримської “поліції” повідомив їй, що він прийшов, виконуючи наказ керівництва “перевірити місце проживання деяких людей”.

Громадський захисник із Судака Сейтосман Каралієв вважає, що відбувається “чергова планова акція залякування”, та пов’язує це з колективною підтримкою з боку кримських татар політичних ув’язнених Криму.

“Сьогодні прийшли по обіді, принесли попередження. Це вже не вперше. І співробітники поліції, які в нас живуть у місті, вже багато хто приходив до мене, тому з багатьма ми вже не раз спілкувалися на цю тему. Відтак сьогоднішня розмова в нас була недовгою”, – прокоментував  громадський захисник у Судаку Сейтосман Каралієв.

Відомо, що активіста Ебазера Іслямова 2018 року притягали до адмінівідповідальності: йому виписали штраф у розмірі 2 тисячі рублів за пост у мережі Інтернет.

Ескендера Джелялова не пустили на публічний процес у справі кримських мусульман 2021 року, а потім оштрафували на 10 тисяч рублів за “порушення порядку проведення громадських зібрань”.

Ельмаз Акімова 2018 року в Бахчисараї провела одиничний пікет біля історико-культурного комплексу “Ханський палац” із плакатом “руки геть від Ханського палацу”. Тоді ж двоє провокаторів розірвали плакат, а дівчину забрали до “поліції”. Ельмаз займається громадським активізмом та громадянською журналістикою. У попередні роки жінка неодноразово отримувала попередження щодо участі в мітингах від “поліції” та “прокуратури”.

Як відомо, 20 грудня в Раді Європи під час круглого столу “Ситуація з правами людини в окупованій Автономній Республіці Крим та місті Севастополі, Україна, – Розвиток подій унаслідок російської збройної агресії” голова правління Кримськотатарського ресурсного центру Ескандер Барієв поінформував про грубі порушення прав людини в Криму та новоокупованих територіях.

Він запропонував, зокрема, опрацювати механізм оперативного реагування на насильницькі викрадення людей, незаконні проникнення до будинків. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter