В Офісі омбудсмана з’явився хаб для правозахисних організацій

Дата: 20 Жовтня 2022
A+ A- Підписатися

В Офісі Уповноваженого Верховної Ради з прав людини з’явився хаб для правозахисних організацій. Омбудсман Дмитро Лубінець запросив правозахисні організації проводити там зустрічі та заходи.

Про це він заявив під час брифінгу “100 днів роботи Омбудсмана України” у Києві, передає кореспондент видання ZMINA

Дмитро Лубінець наголосив, що одна з основних його цілей – відновити довіру до інституту Омбудсмана. Він домагатиметься розуміння в суспільстві, що Омбудсман – дієвий інструмент моніторингу та захисту прав людини в Україні.

Омбудсман повідомив, що для нього важлива постійна комунікація з громадським та правозахисним сектором. Для цього в Офісі уповноваженого створили консультаційну раду при уповноваженому, консультаційну раду Національного превентивного механізму, раду донорів при уповноваженому та окрему раду при кожному представнику уповноваженого.

Серед іншого, він оголосив, що Офіс уповноваженого є хабом для правозахисних організацій і запросив правозахисників проводити там зустрічі та заходи. 

“Коли в умовах війни громадські організації хочуть провести той чи інший захід, то їм треба шукати приміщення, обладнання, перекладачів, фінансування. У нас є обладнане приміщення, є кабінки для перекладачів. Тому, будь ласка, повідомляйте нас про ваше бажання безплатно скористатися нашим приміщенням. Воно має бути постійно зайняте вашими заходами”, – закликав Дмитро Лубінець. 

Крім того, Дмитро Лубінець повідомив, що він відмовився від практики підписання меморандумів про співпрацю з виконавчими органами державної влади, яка була поширена за попереднього Омбудсмана Людмили Денісової. Він проаналізував діючі меморандуми та виявив, що лише 15% мали конкретні результати. 

“Для мене ключове, щоб всі розуміли мандат Уповноваженого Верховної Ради з прав людини. В першу чергу – це контрольна функція. Коли до нас звертаються міністерства з пропозицією підписати меморандум, я завжди пояснюю, що у них є свій профільний закон, за яким вони діють. В Омбудсмана є свій, відповідно до якого він виконує контрольні функції. Уповноважений наглядає за тим, як державні органи виконують свою роботу”, – сказав він.

Він також пояснив, якщо державні органи не доопрацьовують, то Омбудсман використовує механізми впливу на них, зокрема відкриття адміністративних проваджень.

Якщо спільними зусиллями потрібно знайти новий механізм захисту прав людини, то це робиться через створення робочої групи, наприклад, щодо напрацювань діючого законодавства, пояснив Лубінець.

За словами Лубінця, він підписав лише один меморандум з Київським національним університетом імені Тараса Шевченка, який аналізує законодавчі ініціативи. 

Водночас Омбудсман наголосив, якщо відомства не бажатимуть усунути те чи інше системне порушення прав людини, він ініціюватиме обговорення на рівні прем’єр-міністра, а згодом у Верховній Раді. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter