В Офісі генерального прокурора переконують, що тримають на контролі кримінальні провадження щодо волонтерів

Дата: 13 Березня 2023
A+ A- Підписатися

В Офісі генерального прокурора кажуть, що тримають на особливому контролі кримінальні провадження щодо волонтерів. 

Про це розповіли у відомстві. 

Фото: Офіс генерального прокурора

В ОГП провели зустріч із волонтерами та правозахисниками, на якій був присутній начальник Департаменту кримінально-правової політики та захисту інвестицій відомства Олексій Бонюк, представники департаменту та радник генерального прокурора Андрій Федорович.

Онлайн приєдналася й правозахисниця, керівниця напряму із захисту представників громадянського суспільства Центру прав людини ZMINA Людмила Янкіна, яка опікується захистом прав волонтерів. Вона серед іншого наголосила, що потрібно не лише захищати права осіб у конкретних провадженнях, а й напрацювати системні рішення, що допоможуть безперешкодно вести волонтерську діяльність.

Правоохоронці кажуть, що окреслили для себе “червоні лінії, де система кримінальної юстиції повинна захистити права тих волонтерів, які здійснюють свою діяльність на користь ЗСУ й не мають на меті особисте збагачення”. 

Волонтери, які дійсно самовіддано допомагають нашим військовим, завжди можуть розраховувати на підтримку та захист Офісу генерального прокурора. Але водночас не маємо дозволити уникнути відповідальності тим, хто під виглядом гуманітарної допомоги завозить звичайні товари для продажу, просто порушуючи закон”, – говорить Олексій Бонюк. 

За час повномасштабного вторгнення понад половину українців долучалися до волонтерської допомоги ЗСУ чи цивільним. Утім, за рік побільшало новин про справи щодо активістів, які, наприклад, ввозять до України автівки, а потім отримують підозри за “незаконне використання з метою отримання прибутку гуманітарної допомоги, благодійних пожертв або безоплатної допомоги”.

Для цього Кримінальний кодекс торік доповнили статтею 201-2. 

Нагадаємо, що ZMINA раніше розповідала про п’ять гучних справ щодо волонтерів. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter