В Одесі трьох підопічних центру психічного здоров’я знайшли на кладовищі за сім кілометрів від закладу

Дата: 10 Червня 2021
A+ A- Підписатися

В Одесі поліція розпочала досудове розслідування за фактом “Залишення особи в небезпеці” щодо адміністрації обласного медичного центру психічного здоров’я. Напередодні трьох підопічних закладу виявили самих на місцевому цвинтарі.

Про це повідомила у фейсбуку Уповноважена Верховної Ради з прав людини Людмила Денісова.

Фото: фейсбук сторінка Сергій Бакуменко

4 червня до Одеського міського центру інтеграції осіб без певного місця проживання лікарі швидкою привезли трьох чоловіків з інвалідністю: в одного була травма голови, в другого не було обох ніг, а третій пересувався поповзом. Виявилося, що всі вони були підопічними Одеського обласного медичного центру психічного здоров’я, однак їх знайшли на кладовищі перехожі. Як розповідали чоловіки, їх вивезли з установи на цвинтар та залишили самих. 

У закладі, куди згодом приїхали з перевіркою представники Омбудсмана, підтвердили, що троє чоловіків дійсно були їхніми підопічними, однак напередодні їх виписали. 

“Моєму представнику підтвердили, що знайдені чоловіки – їхні пацієнти, яких виписали напередодні за власним бажанням і за письмовою заявою. Та пояснили, що вказані особи перебували в задовільному психічному стані на момент огляду, до них не застосовували примусову госпіталізацію”, – розповідає Уповноважена. 

Усі троє, як зазначає Денісова, не були визнані судом недієздатними та мали можливість самовільно залишати медцентр і повертатися туди за бажанням. Проте, як люди з інвалідністю могли подолати відстань у 7 км, у медустанові не пояснили.

Омбудсман звернулася до голови Нацполіції та вимагає об’єктивного і неупередженого розслідування цього випадку, а також притягнення до відповідальності всіх винних у порушенні прав людей. Окрім цього, Омбудсман закликала міністрів соціальної політики, охорони здоров’я та голову Одеської ОДА скоординувати зусилля, щоб відновити права потерпілих. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter