В Одесі почали “сортувати” пацієнтів з коронавірусом – місцевий медик

Дата: 13 Листопада 2020
A+ A- Підписатися

В Одесі через обмежений резерв ліжок і персоналу до медзакладів почали відбирати для шпиталізації лише дуже важких пацієнтів, інфікованих COVID-19.

Про це колишній головний лікар Одеської обласної лікарні, кандидат медичних наук Сергій Калинчук повідомив в ефірі суспільно-політичного ток-шоу “Право на владу”. 

“Те, що сьогодні вже відбувається, називається медичним сортуванням. Тому що ми сьогодні не госпіталізуємо пацієнтів, по суті, із середнім ступенем тяжкості”, – пояснив він.

За словами Калинчука, лише впродовж минулої доби співробітники швидкої отримали близько сотні викликів до пацієнтів із COVID-19. Із них 70 хворих відправили на шпиталізацію.

“Це після тих нових протоколів госпіталізації, які ввів МОЗ уже з початку цього тижня. За протоколами, це пацієнти із сатурацією менш ніж 92%, у яких дихання раз на хвилину. Це значить уже дуже важкий стан. Це пацієнти, у яких декомпенсована супутня патологія, пацієнти з важкими гіпертонічними станами й важким цукровим діабетом, яким і так за замовченням показана госпіталізація”, – розповів він.  

Медик вважає, що незабаром “те, що відбувається в Одесі, буде й в інших містах” України.

“Два тижні тому ми з вами бачили, як стоять черги зі швидкої допомоги біля приймальних відділень клінік, які займалися COVID-19. Сьогодні ці черги стали менше, але завдяки тому, що практично 350 ліжок міських лікарень було перепрофільовано. Це такі відділення, як опікове, кардіологія, неврологія тощо,” – зауважив Калинчук.

За його словами, резерв цих ліжок і персоналу “дуже обмежений”, а крім того, незабаром “проблема буде вже з реанімаційними ліжками”. Такі місця не можна створити просто купивши ліжка і пару моніторів, на це потрібно кілька місяців.  

Також Калинчук прогнозує, що тривала заборона на проведення планових операцій призведе до того, що серед хворих на коронавірус збільшуватимуться пацієнти з тяжкою супутньою патологією.

Водночас голова Комітету Верховної Ради з питань здоров’я нації, медичної допомоги та медичного страхування Михайло Радуцький раніше в цьому ж ефірі заявив, що в Україні можуть ввести повний локдаун, якщо ситуація з коронавірусом дійде до запровадження протоколу медичного сортування – це коли лікарі обиратимуть, кого рятувати, а кого ні.

“Протокол сортування – це локдаун системи охорони здоров’я. І це автоматом локдаун країни. Коли лікар повинен буде обирати, кого рятувати, а кого ні, – це катастрофа для всієї країни”, – наголосив Радуцький.

Він додав, що карантин вихідного дня можна буде назвати дієвим, якщо кількість захворілих на добу приблизно на тиждень триматиметься на рівні 7–8 тисяч. Адже за такої кількості буде менше шпиталізацій, це дасть можливість відпочити лікарям і підготувати більше ліжок.

Нагадаємо, у зв’язку із загостренням пандемії коронавірусу 11 листопада Кабмін скасував адаптивний карантин і запровадив в Україні загальний карантин з “локдауном вихідного дня”. Обмеження попередньо триватимуть до 30 листопада.

Під час так званого карантину вихідного дня працюватимуть лише продуктові магазини, аптеки та транспорт. На думку міністра охорони здоров’я Максима Степанова, це дозволить “розірвати ланцюг передання хвороби”.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter