В “ЛНР” школярів 10–11 класів зобов’язали ставати на військовий облік – джерело ZMINA

Дата: 21 Квітня 2023
A+ A- Підписатися

На Луганщині еленерівці масово мобілізують чоловіків будь-якого віку та стану здоров’я. А школярів 10–11 класів в обов’язковому порядку змушують ставати на військовий облік.

Про це виданню ZMINA розповіла мешканка Старобільського району Луганської області Анна (ім’я змінено з міркувань безпеки).

Анна каже, що наразі у Старобільському районі людей примушують отримувати паспорти “ЛНР”. Адже без такого паспорта неможливо влаштуватися на роботу. Утім, щойно хтось з чоловіків отримує паспорт, його одразу ж мобілізують. 

Були випадки, коли на автостанції виловлювали чоловіків. В моєї знайомої є 17-річний брат, у якого серйозні проблеми з серцем. Але вони (еленерівці. – Ред.) навіть після того, як хлопець пройшов обстеження, де підтвердилось, що у нього слабке серце,  сказали, що він придатний до військової служби”, – розповідає Анна.

На вулиці, за її словами, постійно всіх перевіряють. Зокрема, переглядають телефони та шукають “шкідливий контент” або листування з громадянами України.

Жінка також розповідає, що на території тимчасово окупованого Старобільського району еленерівці викрадають та незаконно утримують людей. Якщо раніше забирали лише чоловіків, то нещодавно почали затримувати жінок. Одну 60-річну жінку, яка не підтримувала окупаційну владу і відкрито про це говорила, здали місцеві. Кілька місяців тому еленерівці приїхали до неї додому, провели обшук та забрали з собою. Ніхто досі не знає, де вона і що з нею.

У нас якось викрали 19-річного хлопця, брат якого служить в ЗСУ. Еленерівці його звинуватили у тому, що він передавав брату координати їхніх позицій. Також у нас забрали літнього сусіда Василя (ім’я змінено з міркувань безпеки), якого зараз мають судити. Його рідні спілкуються з ним через адвоката”, – розповідає Анна.

Крім того, у їхньому селищі, за словами жінки, викрали чоловіка. Після трьох місяців утримання побитого та покаліченого привезли та кинули біля воріт його будинку. Ніхто досі не знає, де його тримали. Чоловік нікуди не ходить і ні з ким не спілкується.

Жінка каже, що, якщо раніше військові з “ЛНР” займали лише порожні будинки, то зараз вони насильно виселяють господарів. Інколи місцеві колаборанти заселяють багатодітних росіян в чужі оселі:

Вони знаходять в місті або селі найбільші будинки, щоб було просторіше, приходять до їхніх власників і кажуть: “У вас день на збори. Забирайте свої манатки й вимітайтесь звідси”. У моїх рідних в будинку живуть російські військові. Таких випадків доволі багато”.

Нагадаємо, за даними Луганської обласної військової адміністрації, у так званій “ЛНР” оголосили призов на військову службу юнаків, яким цьогоріч тільки виповнюється 18. Це регулюється так званим “указом” стосовно забезпечення призову на військову службу громадян 1996–2005 років народження. 


Центр прав людини ZMINA разом з українськими та міжнародними партнерами документує насильницькі зникнення, затримання та викрадення цивільних осіб на тимчасово окупованих територіях. Якщо ваші рідні зникли або ви маєте побоювання, що їх могли викрасти, напишіть, будь ласка, на нашу електронну адресу es@humanrights.org.ua. Наш представник зв’яжеться з вами. 

Отримана інформація за згодою заявника буде використана для звернень до національних та міжнародних слідчих органів, а також міжнародних організацій для внесення ними інформації до періодичних звітів, зокрема до Комітету ООН проти тортур, Незалежної міжнародної комісії ООН з розслідувань подій в Україні, Моніторингової Місії ООН з прав людини в Україні, Міжнародного кримінального суду тощо для  документування та подальшого розслідування скоєних воєнних злочинів в Україні та притягнення винних до відповідальності.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter