У Криму росіяни склали вже 737 адмінпротоколів про “дискредитацію” окупаційної армії

Дата: 03 Квітня 2024
A+ A- Підписатися

Російська Федерація продовжує переслідувати кримчан за вираження поглядів через незгоду з її військовою агресією проти України або на підтримку України.

Про це інформує Представництво президента України в Автономній Республіці Крим у своєму щотижневому огляді та українські ЗМІ.

Станом на 1 квітня відомство зафіксувало 737 випадків надходження матеріалів, складених за ст. 20.3.3 КпАП РФ про “дискредитацію Збройних сил РФ”, до незаконних “судів” на території тимчасово окупованого Криму.

З них у 641 випадку “суди” ухвалили постанову про накладення адміністративного стягнення у вигляді штрафу або приєднали до іншої справи за іншою статтею та ухвалили сукупне рішення. У 20 випадках розгляд матеріалів продовжується.

Як повідомив Центр журналістських розслідувань, у тимчасово окупованому селі Перове Сімферопольського району “поліцейські” затримали 41-річного Ярослава Бойка за публікації в соцмережі “ВКонтакте”, де він висловлював проукраїнську позицію. 

Ярослав Бойко

На каналі опубліковано відео із затриманням, де поліціянти в масках під руки виводять чоловіка з подвір’я будинку. Повідомляється також, що Бойка заарештували на 15 діб. 

41-річний Ярослав Бойко до окупації Криму працював у кримських філіях українських та іноземних банків. 2017 року за результатом конкурсу на заміщення вакантних посад у “Мінекономрозвитку Республіки Крим” Бойка рекомендували як “кадровий резерв” на посаду “забезпечувальні фахівці”. 

Крім того, незаконний “Бахчисарайський районний суд” оштрафував 69-річну жительку тимчасово окупованої Феодосії на 30 тисяч рублів за дописи в соцмережі на підтримку Збройних сил України.

Згідно з повідомленням пресслужби так званого “суду”, окупаційні “поліцейські” встановили, що громадянка 1954 року народження “розмістила в одній із соціальних мереж дані, що дискредитують Збройні сили Росії”. Це виражалося в тому, що стрічка соціальної мережі пенсіонерки містила дописи на підтримку Збройних сил України.

Як відомо, раніше Російська Федерація стверджувала про тотальну підтримку протиправної окупації півострова з боку громадян України в Криму, утім правозахисники фіксують дедалі більшу кількість випадків переслідувань кримчан за проукраїнську позицію.

Напередодні Моніторингова місія ООН з прав людини у своєму огляді про права людини в Автономній Республіці Крим за останні 10 років заявила, що незгодні з російською окупаційною владою кримчани почасти стикалися з репресивними виявами, зокрема залякуванням, агресивним обшуком домівок, свавільними арештами та затриманнями, тортурами або жорстоким поводженням, насильницькими зникненнями та судовими переслідуваннями на півострові. Це все створює атмосферу загального страху та придушує будь-який вияв незгоди, наголошується в документі.
 
В ООН наголошують, що російська влада особливо переслідувала тих, кого вона вважала противниками окупації Криму. Насамперед це блогери, журналісти, активісти Меджлісу кримськотатарського народу, активісти Євромайдану, кримчани, які мають проукраїнські погляди, та всі, хто виступає за суворе дотримання заповідей ісламу.
Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter