У Криму “апеляційний суд” залишив без змін вирок у справі українського політв’язня Олександра Тарапона

Дата: 31 Жовтня 2023
A+ A- Підписатися

Окупаційний “апеляційний суд” у Криму залишив без змін вирок у справі незаконно засудженого окупантами українського політв’язня Олександра Тарапона, зараз чоловік відбуває покарання в колонії суворого режиму №3 Ставропольського краю.

Про це повідомили у твіттер-акаунті Постійного представництва президента України в Криму.

Судове засідання відбулося ще 26 жовтня, уточнили в повідомленні.

У коментарі ZMINA дружина політв’язня Адель повідомила, що захист Олександра подав касаційну скаргу на вирок. Проте дату її розглядання їм не повідомляють вже кілька місяців.

Чоловік активно протидіяв окупантам з перших днів окупації півострова 2014 року, а після початку повномасштабного вторгнення почав розклеювати антивоєнні листівки в Алушті та навколишніх селах.

21 жовтня 2022 року окупаційний “суд” Алушти засудив Тарапона за “публічне поширення неправдивої інформації про використання збройних сил Російської Федерації”. Вирок політв’язню – два з половиною роки позбавлення волі в колонії суворого режиму: на шість місяців більше, ніж вимагав окупаційний “прокурор”.

Під час оголошення незаконного вироку окупаційний “суддя” сказав, що саме громадянська позиція українця призвела до такого рішення. 

Цей випадок – перший, коли в окупованому Криму застосували кримінальне переслідування й ухвалили реальний вирок у справі, пов’язаній з “дискредитацією збройних сил РФ”. До цього окупаційна адміністрація притягувала людей до адміністративної відповідальності та карала штрафами.

“Справа Олександра Тарапона – ще один приклад порушення прав людини на окупованих росіянами територіях та переслідування громадян за їхню проукраїнську позицію”, – наголосили в Постійному представництві президента України в Криму.

Там укотре закликали міжнародну спільноту звернути увагу на справу Тарапона та сприяти його звільненню та всіх українських політв’язнів, яких незаконно утримують російські окупанти.

Раніше ZMINA повідомляла про те, що кримського політв’язня тричі відправляли до штрафного ізолятора за “злісні порушення правил внутрішнього розпорядку”, які насправді провокувало керівництво колонії №3 Ставропольського краю.

Детальніше про справу Олександра Тарапона читайте в матеріалі ZMINA

“Одна таблетка парацетамолу від всього”. Історія незаконно засудженого росіянами кримчанина Олександра Тарапона

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter