До кримських портів незаконно заходять кораблі із Сирії, Єгипту та Лівану – прокуратура АРК

Дата: 28 Вересня 2021
A+ A- Підписатися

Прокуратура Автономної Республіки Крим встановила систематичні порушення правил міжнародних польотів і судноплавства на території тимчасово окупованого Криму. За клопотанням відомства суд наклав арешти на 12 літаків російського авіаперевізника, що незаконно здійснював пасажирські перевезення до Криму, і на чотири судна, які заходили до кримських портів.

Про це 27 вересня повідомила пресслужба відомства.

Слідчі в межах кримінального провадження, порушеного за ч. 1, 2, 3 ст. 332-1, ст. 291, ч. 1 ст. 111, ч. 3 ст. 110-2, ч. 2 ст. 332 та ст. 334 КК України, встановили, що російські авіакомпанії незаконно використовували 12 пасажирських літаків марок “Boeing” та “Embraer”. Цими літаками авіакомпанії незаконно переправляли людей через державний кордон України.

Серед іншого українські слідчі встановили, що понад 37 російських авіакомпаній здійснюють регулярні авіаперевезення до АР Крим, порушуючи законодавство. Такі дії прокуратура автономії розглядає як порушення норм міжнародного права та дії, що підривають суверенітет України.

Водночас у відомстві зазначили, що останніми роками “спостерігається істотне зменшення кількості іноземних суден, що заходять у закриті порти Криму”.

“Іноземні судна з провідних морських держав узагалі не заходять до закритих гаваней півострова. Натомість порушують законодавство переважно судна під прапором Росії, інколи – Сирії, Єгипту, Лівану, тобто країн, з якими відсутня міжнародна співпраця на цьому напрямі”, – мовиться в повідомленні прокуратури АРК.

Відомо, що за клопотанням прокуратури АРК загалом накладено арешти на 236 літаків і 55 морських суден, що здійснюють регулярні пасажирські та інші перевезення до окупованого Криму, які відбуваються з порушенням норм міжнародного права і законодавства України.

У серпні в прокуратурі АРК повідомляли про арешт 13 літаків російської авіакомпанії за польоти до Криму.

За даними “Крим.Реалії”, щонайменше 37 авіакомпаній потрапили до списку тих, чиї літаки опинилися під арештом. Йдеться про АТ “Авіакомпанія “Росія”, ТОВ “Глобус”, ВАТ АК “Уральські авіалінії”, ПАТ “Аерофлот – російські авіалінії”, АТ “Ред Вінгс”, АТ “Авіаційна компанія “Руслайн, ТОВ “Джет Експрес”, ТОВ “Північний вітер”, АТ “Авіакомпанія Якутія”, ТОВ “Газпром-авіа”.

Нагадаємо, з початку тимчасової окупації Росією Кримського півострова, в березні 2014 року, Державіаслужба України ухвалила рішення про заборону всіх польотів над Кримом. На початку квітня 2014-го Міжнародна організація цивільної авіації (ICAO) офіційно підтвердила контроль української авіавлади над кримським авіаційним простором.

У квітні 2014 року Європейська організація з безпеки аеронавігації (Євроконтроль), дотримуючись конвенції ICAO про міжнародну цивільну авіацію, заборонила польоти до Криму, не узгоджені з українською стороною.

У січні прокуратура АРК заявила, що звернулася до Українського бюро Інтерполу для пошуку літаків, які порушують український порядок в’їзду і виїзду до окупованого Криму.

Раніше Кримська правозахисна група неодноразово висловлювала занепокоєння тим, що окупаційна влада не припинила авіасполучення Криму з російськими регіонами, що створює додаткові ризики поширення коронавірусної інфекції.

У коментарі виданню ZMINA правозахисниця Ольга Скрипник спрогнозувала зростання кількості інфікованих у Криму через обмеження авіасполучення між Туреччиною та Росією. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter