В Італії пропонують криміналізувати злочини ненависті проти ЛГБТ та мізогінію

Дата: 06 Листопада 2020
A+ A- Підписатися

Нижня палата парламенту Італії ухвалила законопроєкт, який передбачає кваліфікацію насильства проти ЛГБТ, людей з інвалідністю, а також жінконенависництва як злочинів ненависті.  

Про це повідомляє The Guardian. 

Фото: EPA

Законопроєкт, успішно ухвалений попри багатомісячні протести ультраправих та католицьких груп, зараз потребує схвалення у верхній палаті парламенту. 

“Якщо нам вдасться остаточно затвердити цей закон, Італія нарешті стане країною, яка підтримує права ЛГБТ, адже зараз ми є однією з останніх країн Європи щодо соціального прийняття ЛГБТ”, – сказав автор законопроєкту Алессандро Зан, політик Демократичної партії. 

Луїза Ріццітеллі, активістка за права ЛГБТ та жінок, зауважила, що закон також є важливим інструментом, який допоможе протидіяти жорстокому ставленню до жінок: 

“Цей закон є дуже сильним сигналом. Він не тільки робить жінконенависництво злочином, але й на культурному рівні проголошує, що наша країна визнає проблему, оскільки часто ненависть стосовно жінок переростає в насильство, – люди більше усвідомлюватимуть, що така поведінка неправильна, і тепер буде спосіб покарати винного”. 

Законодавча ініціатива доповнює чинний закон щодо покарання за расистське насильство, ненависть та дискримінацію й передбачає до чотирьох років ув’язнення за такі злочини. 

Водночас лідер ультраправої партії “Ліга” Маттео Сальвіні та партія “Брати Італії” на чолі з Джорджією Мелоні протестували проти закону, аргументуючи це тим, що він придушить свободу слова. Італійська Єпископська конференція також заявила, що законопроєкт означає “смерть свободи”. 

Передумовою для подання законопроєкту стала низка гучних атак на геїв та трансґендерів. Так, у вересні 22-річна Марія Паолу Галіона загинула через те, що її брат протаранив своїм автомобілем моторолер, на якому дівчина їхала разом зі своїм партнером-трансґендером у Неаполі. Брат, якого звинувачують у ненавмисному вбивстві, повідомив слідчим, що не мав наміру вбивати свою сестру, а натомість хотів “дати їй урок” щодо стосунків.

Наприкінці червня на 25-річного чоловіка жорстоко побила банда із семи людей через те, що він ішов, тримаючись за руки зі своїм хлопцем в Адріатичному місті Пескара. 

Нагадаємо, що влітку Верховна Рада України відхилила всі законопроєкти щодо криміналізації злочинів ненависті проти ЛГБТ.  

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter