В італійському суді над Марківим звучить антиукраїнська пропаганда російських ЗМІ – журналістка

Дата: 16 Жовтня 2020
A+ A- Підписатися

В Апеляційному суді Мілана, який розглядає апеляцію на вирок українському нацгвардійцеві Віталію Марківу, звинуваченому у вбивстві репортера Андреа Роккеллі, як свідчення на користь обвинувачення транслюють сюжети російських телеканалів з антиукраїнською пропагандою.

Про це на своїй фейсбук-сторінці повідомляє журналістка та авторка документального фільму-розслідування про загибель Роккеллі Ольга Токарюк.

Токарюк, яка стежить за засіданнями в Мілані й посилається на власні джерела в залі суду, розповіла, що 15 жовтня під час засідання прокурорка демонструвала відеосюжети російського пропагандистського телеканалу RT, який назвала вартим довіри телеканалом на рівні із СNN і Al Jazeera.

Крім того, за словами Токарюк, обвинувачення та адвокати родини Роккеллі стверджували, що проросійські бойовики в Слов’янську ніколи не ставилися агресивно до журналістів, бо були зацікавлені, щоб світ “дізнався правду” про їхню боротьбу. Що зона залізничного переїзду і фабрики “Зевс Кераміка”, де загинули Роккеллі та Миронов, була спокійною і взагалі війни там не було. Що українські військові навмисне стріляли в цивільних у Слов’янську, тому що вважали їх ворогами, а бойовики використовували зброю лише для захисту.

“Напевне, такі речі кажуть, коли немає можливості апелювати до фактів. Коли ніхто не читав звіти міжнародних організацій, ООН, ОБСЄ, Євросоюзу про ситуацію в Україні, про вбивства і катування, вчинені росіянами та бойовиками, яких у Слов’янську очолював підсудний у справі МН17 Ігор Гіркін. Коли інформацію для судової справи беруть з “відкритих джерел” і сумнівних сайтів. Ми справді живемо у світі постправди – і вона пробралась і в європейські суди”, – констатує Токарюк.

Також у суді Марківа вкотре називали “нацистом”, який хотів заколоти охоронця кульковою ручкою і втекти з в’язниці, казали, що в нього немає емпатії до родичів загиблого, тому що він не визнає своєї відповідальності.

Фільм-розслідування “Не в тому місці” (The Wrong Place), який Токарюк зняла разом з італійськими колегами, у суді назвали непотрібним, образливим для сім’ї Роккеллі та заангажованим, тому що там знімали стрільби на полігоні Нацгвардії і в титрах подякували за це.

“Дуже дивно, чому журналістське розслідування на місці подій – унікальне і не проведене більше ніким, крім нас, – сприймається як образа, натомість не викликають обурення упереджені статті на основі “фактів” з пропагандистських методичок”, – пише Токарюк.

Вона додала, що новим на засіданні було те, що прокурорка визнала, що стріляли з двох сторін, а не лише українські військові. Однак, за словами прокурорки, немає сумнівів, що вбити репортерів хотіли саме українці – адже проросійські бойовики ніколи не перешкоджали діяльності журналістів.

Своєю чергою Уповноважена Верховної Ради України з прав людини Людмила Денісова, яка була присутня на засіданні, назвала його не просто судом над Марківим, а судом над Україною. 

☝️Сьогодні сьогодні судили не тільки Віталія Марківа ❗☝️Сьогодні судили Україну❗☝️Короткий коментар про перебіг судового засідання міланського апеляційного суду у справі Віталія Марківа ?

Опубліковано Людмилою Денісовою Четвер, 15 жовтня 2020 р.

Нагадаємо, 15 жовтня суд у Мілані продовжив розгляд апеляції на вирок нацгвардійцю Віталію Марківу, засудженому до 24 років позбавлення волі за обвинуваченням у причетності до загибелі італійського журналіста Андреа Роккеллі на Донбасі 2014 року.

На засіданні 15 жовтня суд прийняв новий переклад слів нацгвардійця Віталія Марківа про загибель італійського репортера Андреа Роккеллі, який доводить його невинуватість.

12 липня 2019 року суд в італійському місті Павія засудив Марківа до 24 років ув’язнення.

Віталія Марківа, який має громадянство України та Італії, було заарештовано 30 червня 2017 року в аеропорту Болоньї. Його звинувачують у причетності до загибелі італійського фоторепортера Андреа Роккеллі та російського перекладача Андрія Миронова внаслідок стрілянини біля Слов’янська 24 травня 2014 року.

Військовий відкидає обвинувачення і заперечує свою причетність. Його адвокат Рафаелле Делла Валле вважає обвинувачення проти Віталія Марківа безпідставними, а слідство упередженим. Україна також заперечує причетність бійця Національної гвардії до смерті італійського репортера.

Сторона обвинувачення – батьки загиблого, журналістські організації Італії – наполягали на версії умисного вбивства фотокореспондента під час війни на Донбасі.

У травні 2020 року в Слов’янську (Донецька область) група експертів провела слідчий експеримент у кримінальному провадженні Нацполіції про обставини загибелі італійського фоторепортера Андреа Роккеллі та російського перекладача Андрія Миронова. Попередній висновок свідчить про те, що постріли лунали з місця, яке контролювали бойовики.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter