В Ірпені розпочали суд над військовополоненим росіянином, який знущався з цивільних

Дата: 11 Серпня 2023
A+ A- Підписатися

Ірпінський міський суд Київської області розпочав розгляд справи єфрейтора збройних сил РФ Андрія Медведєва. Прокуратура звинувачує його у жорстокому поводженні з цивільними у захопленому Ірпені в березні 2022 року. Зокрема, за даними обвинувачення, росіянин імітував розстріли місцевих мешканців.

Військовий на першому судовому засіданні свою вину не визнав та відмовився свідчити.

Про це повідомляє “Судовий репортер”. 

Фото: “Судовий репортер”

Старший стрілець-розвідник Андрій Медведєв зайшов до Ірпеня в березні у складі 1 батальйону 104 полку 76 гвардійської десантно-штурмової чернігівської червоного прапора дивізії.

Прокуратура встановила, що 3 березня обвинувачуваний проник на територію Ірпінського військового госпіталю, де зустрів двох цивільних чоловіків. Медведєв їх затримав, почав допитувати та погрожувати автоматом.

Після цього росіянин наказав чоловікам стати на коліна один навпроти одного та притулитися головами. Тоді він не менше двох разів вистрелив над цивільними та відпустив.

Це не єдиний факт жорстокого поводження з місцевим населенням, що довело слідство. Так, за матеріалами справи, орієнтовно 18–19 березня Медведєв разом з командиром розвідувального взводу Олександром Віселковим та ще кількома невстановленими військовими встановили КПП на вулиці Олега Кошового.

За кілька годин росіяни вдерлися до одного з приватних домогосподарств на цій вулиці. Там вони зустріли охоронця та садівника, що працювали в будинку. Чоловіків роздягали, допитували, ставили на коліна. 

Скриншот з відео Нацполіції

Під час допиту одного з цивільних Медведєв щонайменше двічі вдарив його ногою в живіт та в голову. Тоді  навів зброю на потерпілого та імітував убивство. Допит продовжив. Він вивів чоловіка у двір та імітував страту, продовжуючи періодично бити цивільного.

Перед тим як поїхати, росіяни заборонили чоловікам виходити з будинку під загрозою смерті. 

Медведєв встиг вийти з Ірпеня до приходу української армії. Він потрапив у полон на Херсонщині у вересні минулого року – росіяни залишили його пораненим на полі бою.

Вже у СІЗО йому висунули підозру в порушенні законів та звичаїв війни за попередньою змовою осіб. За цей злочин йому загрожує від 8 до 12 років ув’язнення.

На суді Медведєв свою вину не визнав та відмовився давати свідчення у справі взагалі.

Його адвокат зазначив, що доцільно запропонувати обвинувачуваному ще раз виступити та дати показання вже після того, як дослідять докази та опитають потерпілих та свідків.

Наступне судове засідання заплановане на початок вересня. 

Нагадаємо, наразі українські суди винесли обвинувачувальні вироки за воєнні злочини щодо 54 росіян. З них тільки 15 вироків стосуються військовополонених, решта – заочні. Керівник департаменту протидії злочинам, вчиненим в умовах збройного конфлікту Офісу генпрокурора Юрій Бєлоусов зауважив, що це переважно військові невисокого рангу: рядові або офіцери нижчої ланки.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter