В Індії схвалили першу в світі ДНК-вакцину проти коронавірусу

Дата: 22 Серпня 2021
A+ A- Підписатися

Першу у світі ДНК-вакцину для екстреного використання проти COVID-19 схвалив регулятор Індії. Вакцина ZyCoV-D вводиться без застосування голки і є тридозовою.

Про це повідомляє BBC.

Фото: BBC

Щеплення роблять за допомогою одноразового безголкового ін’єктора, який використовує вузький струмінь рідини для проникнення через шкіру. ДНК-вакцина після введення “вчить” імунну систему організму боротися з вірусом.

BBC пише, що ДНК-вакцини мають низку недоліків – зокрема, дуже важко ввести плазміду ДНК в ядро ​​людських клітин, особливо у дорослих. Крім того, ZyCoV-D вимагає трьох доз замість двох.

Виробник вакцини компанія Cadila Healthcare заявила, що провела найбільше клінічне випробування вакцини в Індії: там взяли участь 28 тисяч добровольців в більш ніж 50 центрах. Згідно з проміжним дослідженням ZyCoV-D запобігла симптоматичне захворювання у 66% вакцинованих. 

За словами виробника, це був перший випадок, коли вакцина COVID-19 була протестована на молодих людях в Індії –  1000 осіб, що належать до вікової групи від 12 до 18 років.

Зазначається, що попередні ДНК-вакцини добре діяли на тваринах, але не на людях. Уточнюється, що у, наприклад, США існує низка ДНК-вакцин, схвалених  для використання на тваринах.

Компанія планує виробляти до 120 мільйонів доз щороку.

Нагадаємо, в Україні від початку кампанії з вакцинації щеплено 5 032 722 людини, з них отримали одну дозу – 5 032 720 людей, повністю імунізовані та отримали дві дози – 3 066 426 людей (із них двоє осіб отримали одну дозу за кордоном). Загалом проведено 8 099 146 щеплень.    

Фотографія обкладинки: з відкритих джерел

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter