У Бахмуті через “мінування суду” не змінили запобіжного заходу нападникові на активіста Мирошниченка

Дата: 09 Грудня 2019
A+ A- Підписатися

Сьогодні через повідомлення про мінування Донецького апеляційного суду в Бахмуті перенесли на 11 грудня засідання щодо зміни запобіжного заходу Миколі Барабашу, 16-річному нападникові на проукраїнського активіста Артема Мирошниченка.

Про це йдеться у відеострімі місцевого активіста Василя Хоменка. 

Донецький апеляційний суд, де має зараз розглядатися справа вбивць бахмутського активіста Артема Мирошниченко заміновано.

Gepostet von Василий Александрович Хоменко am Montag, 9. Dezember 2019

“Схема традиційна, питання лише, кому це вигідно. Мінування суду підкреслює, що це спланована операція. Я відвідую суди шість років, і це лише вдруге за мій досвід суд заміновано”, – заявив місцевий активіст Олександр Беліменко. 

Він припустив, що це може бути зроблено для того, щоб провести зрештою засідання пізніше і без уваги громадськості та медіа, оскільки багато хто приїхав сюди з інших міст. 

“Саме в цьому суді в нас уже була історія, коли нам секретарка сказала, що засідання не буде, ми поїхали у Слов’янськ, а потім дізналися, що засідання таки відбулося”, – додав Беліменко.

За його словами, лише через півтори години очікування хоч якоїсь інформації про те, чи проводитимуть сьогодні засідання, до людей вийшла представниця пресслужби суду, повідомивши, що засідання перенесено на середу, 11 грудня. Пояснити, чому перенесли засідання аж на два дні, вона не змогла. 

На той момент перевірка суду на наявність вибухових предметів тривала вже третю годину.

Нагадаємо, на Артема Мирошниченка напали 29 листопада в Бахмуті. Нападники не пограбували активіста, а тому його брат вважає, що причиною побиття могла стати його волонтерська діяльність. Медики діагностували в Мирошниченка перелом основи черепа та провели складну операцію, він перебував у комі. 6 грудня стало відомо, що Мирошниченко помер у лікарні.

Правоохоронці встановили, що до інциденту були причетні двоє неповнолітніх спортсменів – раніше судимий 17-річний та раніше не судимий 16-річний хлопці. Обидва були в нетверезому стані.

3 грудня одного з нападників, який, за попередньою версією слідства, єдиний завдавав ударів, відправили під домашній арешт. На суді хлопець пояснив мотив бажанням перевірити свої бойові навички і тим, що не знав про активістську діяльність жертви.

Мирошниченко з 2014 року активно допомагав українським військовим на фронті та підтримував волонтерські ініціативи в регіоні. Також відомо, що з початком війни вся родина Мирошниченка принципово перейшла на українську мову не тільки на офіційних заходах чи в соцмережах, а й у побуті.

Місцеві журналісти отримали інформацію від свідка про те, що приводом для нападу на волонтера стало його спілкування українською. (Свідчити в суді та взагалі звертатися до правоохоронних органів людина не має намірів, а під час спілкування з журналістом “Тижня” попросила зберегти анонімність.)

“Чего ты тут ходишь?” – нібито спитали нападники. Той щось відповів та пришвидшив рух. “А на нормальном языке ты не можешь? Мы на этом не понимаем!” – пролунало у відповідь. Після цього його почали сильно бити

Водночас Артемівський міськрайонний суд спростував інформацію, що злочин був скоєний на ґрунті ненависті до української мови та України. Мовляв, під час закритого судового засідання, яке проводилося 2 грудня, таких фактів не встановлено та не виявлено.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter