В Аргентині зростає кількість феміцидів: за минулий рік зафіксували 322 вбивства жінок

Дата: 31 Січня 2024
A+ A- Підписатися

У 2023 році в Аргентині задокументували 322 випадки феміциду – вбивств жінок та дівчат через їхню статеву належність. Це на 33% більше, ніж було 2022 року (тоді вбили 242 жінки).

Про це пише The Guardian.

Фото: Bosnainfo

Тамтешній омбудсман назвав зростання кількості випадків феміциду “тривожним”, оскільки ці цифри перевищили показники 2020 року. Тоді, під час пандемії COVID-19, зафіксували 295 убивств жінок. Тоді така кількість була рекордною.

Тож за минулий рік через феміцид близько 200 дітей залишилися без матерів. Серед убитих 61 жінка подавала скарги про гендерно зумовлене насильство, а 22, ймовірно, були зґвалтовані перед убивством. У трьох із чотирьох випадків у 2023 році загибла жінка мала стосунки з ймовірним убивцею, а майже 60% жінок були вбиті вдома чи на роботі.

В офісі омбудсмана вважають, що високій поширеності феміцидів сприяє вкорінена патріархальна культура, безкарність у багатьох випадках і стійкість гендерних стереотипів.

“Кількість феміцидів постійно зростає попри заходи й політику щодо захисту жінок, які намагалася впровадити Аргентина. Ця статистика відбиває хворобливу реальність, яка підкреслює стійкість гендерного насильства в аргентинському суспільстві”, – зазначили у відомстві.

Крім того, збільшення кількості феміцидів в Аргентині спостерігається на тлі суперечливих реформ, які впроваджує новий президент Хав’єр Мілей. Наприклад, у грудні він закрив міністерство в справах жінок і гендеру, а його уряд стверджує, що “насильство не має статі”.

У 2012 році в Аргентині запровадили довічне ув’язнення за феміцид, однак кількість таких злочинів залишається високою вже понад десять років. У 2019-му в країні ухвалили закон, який зобов’язував держслужбовців проходити тренінги щодо питань гендерної рівності. Його назвали на честь Мікаели Гарсії, яку 2017 року викрали з нічного клубу, зґвалтували й убили. Тоді через цей інцидент в Аргентині спалахнули протести.

Нині уряд планує звузити сферу дії цього закону, обмеживши навчання лише питаннями “насильства в сім’ї”. Новий президент хоче “відійти від розгляду гендерного насильства як структурної проблеми”, бо ухвалений 2019 року закон нібито не дав жодних результатів.

Нагадаємо, що феміцид є поширеним явищем у багатьох країнах. У Туреччині головний прокурор Верховного апеляційного суду Бекір Шахін запропонував відновити смертну кару для винних у вбивствах жінок.

Смертну кару в Туреччині фактично не застосовували з 1984 року. А офіційно країна заборонила її  у 2004 році в межах реформ, покликаних сприяти вступу до Європейського Союзу. Наразі в Туреччині за вбивство жінки найсуворішим покаранням є довічне ув’язнення.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter