В Анкарі працюють над продовженням “зернової угоди” — глава МЗС Туреччини

Дата: 05 Березня 2023
A+ A- Підписатися

Анкара докладає всіх зусиль для продовження дії “зернової угоди”, яка дозволить експортувати зерно з трьох українських портів.

Про це заявив міністр закордонних справ Туреччини Мевлют Чавушоглу на Конференції ООН з питань найменш розвинених країн у Катарі, пише Reuters.

Міністр закордонних справ Туреччини Мевлют Чавушоглу під час зустрічі очільників МЗС країн “Великої двадцятки” у Нью-Делі 2 березня 2023 року. Джерело: OLIVIER DOULIERY/Pool via REUTERS

Відповідну угоду про розблокування експорту українського зерна морським шляхом підписали 22 липня 2022 року в Туреччині. Перед цим радник голови Офісу президента Михайло Подоляк наголошував, що Україна підписує угоди з ООН і Туреччиною, а не безпосередньо з РФ.

Росія підписала документ з ООН і Туреччиною окремо.

Документ не передбачав жодного супроводу суден із зерном російськими кораблями та присутності представників країни-агресора в українських портах. Всі перевірки здійснюватимуть спільні групи в турецьких територіальних водах “у разі виникнення такої потреби”, сказав він.

Угоду продовжили в листопаді до 18 березня 2023 року, її дія закінчиться, якщо сторони не досягнуть домовленостей про подальше її продовження.

Росія 1 березня заявила, що погодиться на продовження зернової угоди лише у випадку врахування інтересів її власних сільгоспвиробників.

Напередодні Міністерство інфраструктури України виступило із закликом до сторін зернової ініціативи сприяти її стабільній роботі.

Раніше ZMINA детально розповіла, як Росія інструменталізує голод у країнах Африки у своїй неспровокованій та незаконній війні. Окупаційні збройні сили РФ викрадають українське зерно і вивозять його через тимчасово окупований Крим, зокрема до Сирії.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter