Уряд зняв обмеження на перетин кордону для людей з інвалідністю і супровідників під час воєнного стану

Дата: 12 Вересня 2022
A+ A- Підписатися

Уряд вніс чергові зміни до правил перетину державного кордону під час воєнного або надзвичайного стану. Зокрема, нові правила стосуються людей з інвалідністю, а також супровідників. 

Про це повідомляє Міністерство соціальної політики.

Фото: Український Південь

Так, уряд зняв обмеження щодо кількості виїздів за кордон для осіб з інвалідністю та осіб, що їх супроводжують, а також унормував підтвердження факту догляду тими, хто його здійснює за особою, яка має потребу в ньому.

Крім того, Кабмін збільшив до семи днів термін для звернення супровідників до закордонної дипломатичної установи України в державі перебування, щоб людей з інвалідністю взяли на консульський облік.

Відомо, що перетин державного кордону дозволений:

  • людині з інвалідністю I або II групи у супроводі одного або обох батьків, на утриманні яких перебуває така людина; дружини / чоловіка, повнолітніх сина / дочки, їхніх дружини / чоловіка (за наявності документів, що підтверджують родинні звʼязки та інвалідність);
  • людині з інвалідністю I або II групи або іншій людині, яка потребує постійного догляду, у супроводі постійного доглядальника;
  • людині з інвалідністю, яку суд визнав недієздатною, у супроводі опікуна; якщо опікуна не призначили, то в супроводі одного з повнолітніх членів сімʼї;
  • людям з інвалідністю або іншим людям, які потребують постійного догляду, проживають в установах та отримують соціальні послуги стаціонарного догляду, паліативного догляду.

Нагадаємо, що люди з інвалідністю на тимчасово окупованих армією РФ територіях України не мають доступу до базових прав, також вони нерідко стають “живим щитом” для російських військових.

До початку повномасштабного вторгнення в Україні проживало близько 2,7 млн таких людей. Наразі немає інформації скільки осіб з інвалідністю залишилося на окупованих територіях.

ООН відомо про щонайменше 12 людей з інвалідністю, які загинули в інтернаті, розташованому на тимчасово окупованій армією РФ території України.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter