Уряд затвердив стратегію з інтеграції ВПО

Дата: 29 Жовтня 2021
A+ A- Підписатися
28 жовтня уряд схвалив “Стратегію інтеграції внутрішньо переміщених осіб (ВПО) та впровадження середньострокових рішень щодо внутрішнього переміщення на період до 2024 року”.
 
Про це повідомляє пресслужба Мінреінтеграції
 

У відомстві вказують, що ключова мета стратегії – створення умов для інтеграції ВПО в територіальних громадах, які їх приймають.

“Документ передбачає заходи, спрямовані на усунення перешкод для ВПО у реалізації їхніх основоположних прав, зокрема, повного доступу до адміністративних, соціальних та інших послуг та про створення умов для розвитку потенціалу ВПО на новому місці проживання”, – мовиться у повідомленні.
 
Віцепрем‘єр-міністр України та міністр з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій Олексій Резніков нагадав, що наразі в Україні – понад 1,4 млн ВПО.
 
“І ці люди хочуть відчувати перспективу. Перед нами багато завдань, варіанти вирішення яких пропонується цим документом: від створення умов для інтеграції ВПО в  територіальних громадах, які їх приймають; забезпечення повного доступу до адміністративних, соціальних та інших послуг; забезпечення доступу до освіти; створення умов для розвитку потенціалу ВПО на новому місці проживання і до вирішення елементарних соціальних потреб як-то працевлаштування та забезпечення житлом”, – цитує міністра пресслужба. 
 
Він пояснив,  що операційний план реалізації стратегії по суті є переліком конкретних завдань та заходів із зазначенням відповідних результативних показників.
 
Адвокаційна менеджерка Центру прав людини ZMINA Альона Луньова нагадала, що термін попередньої стратегії завершився 2020 року. 
 
“Мінреінтеграції разом з представниками громадського сектору та міжнародними неурядовими організаціями почали у серпні 2020 року напрацьовувати проєкт стратегії. У жовтні минулого року його вже фіналізували. Але наступні місяці його погоджували, бо змінилися вимоги до оформлення стратегії на користь більшої практичності”, – сказала правозахисниця. 
 
Альона Луньова пояснила, що саме тому документ має конкретні індикатори результативності виконання кроків задля досягнення стратегічної мети та операційний план, де вказано, що конкретно влада робить в 2021 – 2023 роках. 
 
Правозахисниця також вказує, що серед іншого важливим є те, що у документі є чіткі індикатори щодо забезпечення переселенців житлом. 
 
За словами міністра, надання пільгових іпотечних кредитів у співпраці з урядом Німеччини до кінця 2022 року дозволить забезпечити житлом щонайменше 680 сімей, а надалі кредитування відбуватиметься за “револьверним” механізмом.
 
Завдяки ж наповненню фондів житла для тимчасового проживання за рахунок щорічного збільшення субвенції з державного бюджету до кінця 2024 року житлом будуть забезпечені ще щонайменше 3 000 ВПО, запевняють у міністерстві.
 
Також повідомляється про заплановане будівництво 500 та придбання 60 квартир у співпраці з урядом Німеччини у Сєвєродонецьку та Краматорську до 2025 року. Така співпраця має забезпечити житлом ще приблизно 1 500 осіб. А будівництво 500 квартир у співпраці з урядом Туреччини у Києві, Миколаєві та Херсоні до кінця 2024 року дозволить забезпечити житлом ще близько 1 300 осіб.
Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter