Уряд затвердив порядок виплати компенсації за зруйноване на Донбасі житло

Дата: 03 Вересня 2020
A+ A- Підписатися

Кабінет Міністрів України затвердив порядок виплати грошової компенсації громадянам, чиє житло зруйнували внаслідок збройного конфлікту на Донбасі. 

Про це повідомили в Міністерстві з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій. 

Розмір компенсації потерпілим визначатиметься за показниками опосередкованої вартості спорудження житла в регіонах України, але не перевищуватиме 300 тис. грн. За даними міністерства, у цьогорічному бюджеті на ці цілі передбачили 20 млн грн. Гроші розподілятимуться на підставі інформації про житло потерпілих, яку збиратимуть регіональні органи соціального захисту та органи місцевого самоврядування.

Грошову компенсацію надаватимуть постраждалим, які є власниками житла на контрольованій урядом України території, зруйнованого після 14 квітня 2014 року.

Обстеження пошкодженого та зруйнованого житла, його облік проводитимуть органи місцевого самоврядування, а в разі їхньої відсутності військово-цивільні адміністрації. Також вони складатимуть списки потерпілих та видаватимуть довідки про визнання особи потерпілою.

Рішення про надання грошової компенсації на основі цих списків ухвалюватимуть спеціальні комісії, які також визначатимуть і розмір виплати. Кабмін уже доручив Донецькій і Луганській обладміністраціям протягом місяця сформувати та організувати роботу цих комісій. 

Нагадаємо, що на підконтрольній українському уряду території Донеччини зруйновано або пошкоджено 13 030 житлових будинків усіх форм власності. Із них – 1 129 багатоквартирні та 11 901 – приватні будинки. На території Луганщини – 7 468 зруйнованих помешкань. 

У квітні цього року суд зобов’язав виплатити переселенці з Донбасу 50 тисяч гривень компенсації за зруйноване житло. Квартиру 67-річної Ніни Панфілової з Шахтарська зруйнував снаряд, який потрапив туди в ніч із 2 на 3 серпня 2014 року під час сильного обстрілу. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter