Уряд створюватиме для дітей з окупованих територій особливі умови вступу до українських вишів

Дата: 13 Лютого 2020
A+ A- Підписатися
Міністерство освіти і науки України повільно сертифікує документи про закінчення загальної та середньої освіти, які видаються дітям у Криму.
 
Це під час виїзного засідання Комітету Верховної Ради з прав людини на Херсонщині повідомила правозахисниця Української Гельсінської спілки з прав людини Олена Семьоркіна, передає кореспондент видання ZMINA.
 
“На сьогодні з 90 тисяч шкільних випускників лише 5 тисяч сертифікованих. Наш документ дозволяє дітям вступати як до українських, так і до закордонних вишів. Міносвіти може вирішити ці питання, зокрема й кількістю вишів, до яких діти можуть вступати. МОН не зовсім розуміє проблематику. Це призведе до втрати відчуття причетності держави Україна”, – сказала правозахисниця.
 

Міністерка в справах ветеранів, тимчасово окупованих територій і внутрішньо переміщених осіб Оксана Коляда повідомила, що її відомство розробляє програму зі створення сприятливих умов вступу до українських вищих навчальних закладів для дітей з ТОТ.

“Ми розробляємо державну цільову програму стосовно максимального заохочення дітей та молоді, які змушені жити на тимчасово окупованій території. Вона дасть їм можливості отримувати саме українську освіту”, – сказала очільниця Мінветеранів.
 
За її словами, програма має передбачати різні механізми залучення молоді: надання стипендій на навчання в будь-якому ВНЗ України, де не передбачено бюджетних місць, спрощений вступ до вищих навчальних закладів, забезпечення гуртожитками абітурієнтів та студентів з ТОТ, можливість подальшого навчання та стажування в іноземних вишах, механізм подальшого працевлаштування. Також програма має гарантувати житло для кримчан після завершення навчання. 
 
Оксана Коляда

“Ми маємо комунікувати з дітьми та батьками, що українська освіта – якісна. Вона має стати привабливою для них з можливістю стажування та навчання згодом за кордоном”, – прокоментувала Оксана Коляда. Вона уточнила, що програму розробляють на виконання завдання президента України Володимира Зеленського від 11 лютого.

Окрім цього, Оксана Коляда озвучила намір розвинути дистанційну шкільну освіту для дітей, які мешкають на тимчасово окупованих територіях. Так, до прикладу, в Херсоні на базі одного з ліцеїв відкриють Центр дистанційної освіти. До ліцею під час канікул чи у вихідні зможуть приїжджати діти з ТОТ, проживати в гуртожитку та складати необхідні іспити. 

“У мене є багато друзів, чиїм дітям не вистачає освіти з історії та української мови. Батькам доводиться постійно заробляти лише на репетиторів, щоб підготувати дітей до ЗНО”, – прокоментувала міністерка. 

Оксана Коляда розповіла про досвід роботи з учнями в Київському політехнічному інституті. Заклад коштом власних фондів готує учнів до ЗНО. Вона виступає за фінансову підтримку навчальних закладів, у яких є такі програми. 

За словами міністерки, минулого року 265 дітей з Криму вступили до українських вишів за спрощеною процедурою.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter