Уряд попросили продовжити термін перебування волонтерів-іноземців в Україні

Дата: 05 Травня 2022
A+ A- Підписатися

Представники громадських організацій звернулися до прем’єр-міністра Дениса Шмигаля з проханням збільшити на час війни термін безвізового перебування на території України волонтерів-іноземців до 180 днів впродовж 365; раніше він становив 80 днів протягом пів року.

Відповідне звернення оприлюднили на сайті Центру демократії і верховенства права.

Фото автора Julia M Cameron: Pexels

У зверненні йдеться, що з початком повномасштабного російського вторгнення чимало іноземців, які вже перебували в Україні на умовах безвізового режиму, долучились як волонтери до громадських і благодійних організацій. Дехто прибуває з метою допомогти.

Проте отримати необхідну візу для продовження перебування в Україні після дозволених 90 днів наразі неможливо. За поясненням українських дипломатів, так склалося через воєнний стан і та бойові дії в Україні, через які порушилися технологічні ланцюжки виготовлення віз для іноземців. Водночас зупинена робота візової інформаційної системи, яка дозволяє вносити інформацію про апліканта та розпочати процедуру оформлення візи, уточнили вони.

Неможливість перетинати державний кордон обмежує волонтерів у діях: вони не можуть переміщувати гуманітарні вантажі, транспорт, брати участь в евакуації українців за кордон тощо, йдеться у зверненні.

Громадські організації звернулися з проханням до уряду установити, що іноземці або особи без громадянства, які з метою участі в міжнародних і регіональних волонтерських програмах чи в роботі організацій, що залучають волонтерів відповідно до Закону України “Про волонтерську діяльність”, законно прибули до України в період дії воєнного стану або перебували в Україні на момент його запровадження, можуть тимчасово перебувати на її території не більш як 180 днів протягом 365 днів.

Дію постанови пропонується не поширювати на громадян Російської Федерації.

Звернення вже підписали Центр демократії та верховенства права, БФ “Восток SOS”, Інститут законодавчих ідей, Центр громадянських свобод, Кроки до майбутнього, Карітас України, Центр “Жіночі перспективи”, ЦСД “Дорогою добра”, Фонд громад “Рідня”, Інститут розвитку регіональної преси, благодійний фонд “Тепле місто”, “Ла Страда – Україна” та інші.

Збір підписів триває за цим посиланням.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter